Samtalsämnen
Häromdagen diskuterade jag och min bästa kompis Åsa det här med koktiden av röda linser (jo vi gör sånt på fritiden). Vi enades om en sak: följ inte rekommendationen på paketen. Där står det nämligen att man ska koka röda linser i 10 minuter. Det kan man göra om man vill ha en röd sörja utan någon som helst tuggmotstånd. Vill man ha det senare ska man göra som jag och Åsa gör. Vi kokar upp linserna i vatten, låter de koka ca 1 minut. Sedan drar vi av dem från plattan och låter de stå och dra i några minuter. Vi sparar inte bara tid, vi får också njuta av linser med nötig smak och kärna. Linserna kan man lägga i en supergod sallad men syrliga äpplen och salt fetaost, sting från chili och extra finish från finhackad mynta. Gröna linser har vi inte diskuterat ännu men jag återkommer när vi kommit dit.
Linssallad med mynta, fetaost och chili
2,5 dl röda linser
1-2 äpplen
1 serrano chili
3 salladslökar
1 kruka mynta eller ännu hellre en knippe
80 g babyspenat eller annan sallad
75 g fetaost
1 näve jordgubbar
lite rostade nötter av valfritt slag
dressing på citronsaft, honung och olivolja, kryddad med salt och svartpeppar
Koka linserna med valfri metod. Jag förespråkar 1-minuts metoden. Häll av överflödigt vatten och låt dem svalna. Finhacka äpple, chili, strimla salladslök och mynta. Skölj och lägg spenaten i botten av en stor skål. Lägg på linsröran. Toppa med fetaost, jordgubbar och lite rostade nötter. Blanda till en dressing på citronsaft, honung och olivolja och krydda med salt och svartpeppar. Häll över dressingen strax innan servering.
Skriv ut