Linssallad med honungsdressing

Foto: Matilda Lindeblad

Ännu ett gammalt recept ur gömmorna som har fått nytt liv i Bonniers stora vegetariska kokbok. Och då får receptet leva vidare även här. Det har några år på nacken och om jag skulle laga salladen idag skulle jag nog lägga till lite avokado för proteinet och krämighetens skulle (eller varmrökt lax om man inte vill äta vegetariskt).

Linssallad med pepparrot, äppel- och honungsdressing och halloumi.
Den som är extra hungrig blandar ner matvete i salladen. Koka din egen eller köp färdig på burk. Alla linser går bra att använda men helst små gröna puy linser då de håller formen bäst efter kokning. Servera med ett gott bröd och gärna någon god röra. Eller kanske en tsatsiki med fänkål eller spenat.

2 dl gröna linser, gärna puy linser
400 g haricots verte
200 g sugarsnaps
2 msk honung
0,5 msk vit balsamvinäger
0,5 dl rapsolja, kallpressad
200 g halloumi eller getost
1 st syrligt äpple
1 st rödlök
4 msk torkade bär tex tranbär
salt och svartpeppar
sallad tex. ruccola, bladspenat och isbergssallad

Koka INTE linserna enligt anvisning på förpackningen. Koka dem så här. Koka bönorna och sugar snapsen tills de är al dente. Blanda samman honung, vinäger, rapsolja, salt och peppar till dressingen. Häll dressingen över linserna och bönorna medan de är varma. Skär äpplet i och löken i skivor. Bryt osten i bitar och stek den om du använder halloumi. Vänd ner allt tillsammans med salladen. Garnera salladen med torkade bär.

Linssalladen har varit publicerat i tidningen Laga Lätt 2008 och DN´s läsare har även hittat det på dn.se

 Skriv ut