Ljummen thailändsk biffsallad
Blekselleri är en komplicerad sak. Vad har man den i förutom i waldorfsalladen och som sked i bloody maryn? Jag gillar lakritssmaken men kan ibland tycka att den är lite väl träig. Det finns kanske en viss sanning bakom den där myten att blekselleri ger minuskalorier?
I Thailand har de i alla fall kommit på något bra. Det gör sådana här dundergoda sötsyrliga och ganska starka biffsallader. Sellerin blir perfekt parad med mogna tomater, vitlök och chili. I Thailand kokar de ofta köttet men jag steker eller grillar det hellre, för jag tycker det blir godare. Jag gillar att äta salladen ljummen och därför wokar jag även dressingen med tomaterna och sellerin. Men salladen blir lika god kall, eller i alla fall rumstempererad.
Som vanligt behöver du inte ha alla örtkryddorna. Det räcker med en kruka koriander som du använder både blad och stjälkar på. Köper du örterna i en asiatisk affär kostar de bråkdelen av vad de gör i den vanliga affären. De smakar mer men har hårdare stammar och behövs därför plockas mer noggrant. Dessutom måste de sköljas, och gärna slungas torra i en salladsslunga, då det finns risk för salmonella.
Ljummen thailändsk biffsallad med selleri
Du kan välja en mildare chili, t ex jalapeno, än de små starka thai varianterna som jag gillar. Vill du ha riktigt bra drag kärnar du inte ur chilin utan strimlar den hel. Toppa salladen med rostad lök, sån där som ibland brukar toppa räksalladen på varmkorven, och rostade nötter.
1 liter blandad sallad, gärna strimlad kål och späda blad
600 g biff eller lammfilé
3 stjälkar blekselleri
1 liten gul lök
250 g tomater
3 msk rostad lök
3 msk rostade cashew- eller jordnötter, hackade
örter t ex sötbasilika, koriander och mynta
olja till stekning
salt och svartpeppar
Dressing
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk socker
2 msk fisksås
2 limefrukter, saften från
1-2 små thaichilis, skivade och ev. urkärnade
Blanda samman ingredienserna till dressingen. Rör om några gånger så att sockret löser sig. Skölj och strimla salladen. Lägg upp den på ett fat. Stek eller grilla köttet medium. Krydda med salt och svartpeppar. Låt köttet vila 5-10 min innan du skär upp det i skivor. Skär sellerin i bitar, skär löken tunt och tärna tomaterna. Stek löken i olja i 1 min. Tillsätt sellerin och låt den bli glansig. Tillsätt tomaterna och dressingen och låt allt bli varmt. Häll ev. på lite mer olja om du vill ha en fetare dressing. Lägg köttet på fatet. Häll över dressingen och toppa med rostad lök och rostade jordnötter. Lägg på örterna.
TIPS: Med lite mindre justeringar blir salladen perfekt att grilla. Blanda grönsakerna med salladen utan att steka dem först (välj gärna färsk lök som är mildare). Grilla köttet medium och låt det vila innan du skär upp det. Blanda ned ca 2 msk olja i dressingen och rör tills sockret löst sig. Häll dressingen över salladen och toppa med örter, lök och nötter.
Skriv ut