Ljuvligt långbakat lamm

Foto: Matilda Lindeblad

Ljuvliga medelhavssmaker i ett lättlagat långkok. Servera gärna en krämig polenta med parmesanost till eller ugnsrostade potatisar. Och gärna ett gott bröd att suga upp den goda såsen med.

Långbakad lammbog med torkade tomater
6 portioner

1 kg skivad lammbog eller lammrygg
2 dl vitt vin
saften från 0,5 st apelsin
300 g färska cocktailtomater
2 msk kapris
2 msk hackad bladpersilja
olivolja till stekning

Rub
2 finhackade vitlöksklyftor
skalet från 0,5 apelsin
2 tsk fänkålsfrö
1 msk torkad rosmarin
1 krm chilipeppar
1 tsk salt

Blanda samman ingredienserna till ruben. Klappa in ruben i köttet och låt marinera minst 30 minuter i rumstemperatur eller upp till 8 timmar i kylskåp. Sätt ugnen på 150°. Bryn köttet i olja i en stekpanna. Lägg det i en långpanna. Häll på 0,5 dl vatten och vispa ur stekpannan så att de goda smakerna kommer med. Häll stekskyn, vinet och apelsinsaften över köttet. Lägg tomaterna bredvid. Täck med en bit folie och baka i ca 2,5 timmar tills köttet faller isär. Strö över kapris och bladpersilja vid servering.