Oskyndsam soppa

Foto: Matilda Lindeblad

För att få löksoppan riktigt mustig och god är det viktigt att inte ha bråttom. Löken ska steka på svag värme under omrörning i minst 40 minuter för att den söta smaken ska komma fram. Cidern ska vara torr och absolut inte söt. Leta i affären bland importerade varianter eller köp på systemet. Soppan blir mustigare med en mörk köttbuljong men då blir den icke vegetarisk. Du gör som det passar dig. 4 portioner av normal karaktär, 6 portioner om man äter det som förrätt.

Löksoppa med äppelcider och krutonger med 3 sorters ost

50 g smör
6 gula lökar
2 röda lökar
4 vitlöksklyftor
1 l buljong, kött eller grönsaks
6 dl torr äppelcider
1 lagerblad
2 tsk torkad timjan eller 2 kvistar färsk
1 msk balsamvinäger
salt, svartpeppar
gräslök till garnering

Skala och skär löken i skivor. Fräs löken i smör på svag värme i ca 40 minuter tills den är karamelliserad och söt. Rör om då och då. Det är viktigt att löken inte bränns. Häll på buljong, cider och kryddor. Koka upp och sjuda ca 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Lägg krutongerna i soppan vid servering och garnera med gräslök.

Ostkrutonger
300 g baguettebröd
200 g ost – t ex gorgonzola, gruyere och getost eller herrgård, ädelost och getost
1 tsk kummin

Sätt ugnen på grill 200°. Skiva brödet och skär det i stora tärningar eller bitar. Riv eller dela osten i mindre bitar. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på kummin och ost och gratinera i ca 10 minuter tills osten smält och fått fin färg.

Receptet har tidigare publicerats i Lantliv.

 Skriv ut