En anka till Loreen

Igår var första gången i år som jag lyckades eller tvingades se melodifestivalen. Med lite vin, god mat och trevligt sällskap i soffan så blev mellon riktigt trevlig. Vi pratade så klart om den orangea mannen, presentatörernas val av kläder och Torstens finne. Men vi pratade också om Loreens dansare och om hennes ursprung. Hennes utseende och ursprung är lite svårt att placera – hon kan vara peruansk, möjligtvis asiat, troligtvis svensk men tydligen berb. Influenserna till den här ankan är inte fullt så svåra att spåra – mycket kinesiskt och lite franskt. Fettprocenten har dock ankan och Loreen inte gemensamt. Grattis Loreen, här kommer en anka till dig.

Loreens anka (ankbröst med hoisin- och sötsyrlig fikonsås)
Förrätt till 6 eller varmrätt till 4, men då krävs det ris eller en nudelsallad till. Stek inte ankan för länge, genomstekt anka är dödligt trist. Du kan förbereda genom att bryna ankan innan kalaset och steka den färdig i ugnen.

3-4 st ankbröst á 200 g
2 tsk 5-spice kryddblandning
0,5 tsk kanel
salt och rejält med mellanmalen svartpeppar

Skär svålen i rutmönster. Klappa in kryddorna på ankan, även på svålen. Salta och krydda med rejält med svartpeppar. Låt ankan gärna marinera ca 1 timme innan stekning i rumstemperatur. Stek ankan med svålen först i lite olja ca 8 min tills innertemperaturen är 56-57 grader. Vila under folie 10 minuter innan servering.

Sötsur fikonsås:
En kines hade säkert tagit plommon men fikon går minst lika bra, och bidrar med lite franska fläktar.

100 g fikon, torkade
1 msk finhackad ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
0,5-1 st finhackad chilifrukt
1 dl risvinäger
1 dl socker
salt eller fisksås

Hacka fikonen fint. Lägg dem i en kastrull med övriga ingredienser. Häll på ca 1,25 dl vatten. Koka ca 15 min på svag värme tills fikonen är mjuka. Mixa såsen slät. Späd eventuellt med mer vatten och smaka av med salt. Justera sötman och syran med mer vinäger resp. socker.

Hoisinsås:
1 dl hoisinsås
2 msk kallpressad rapsolja
3 msk vatten

Blanda samman alla ingredienser.

Till servering:
morötter och rättika
salladslök
rostade sesamfrön

Strimla rotfrukterna fint på en mandolin eller med hjälp av en osthyvel. Lägg dem i iskallt (gärna med isbitar) vatten så att de är krispiga. Skär upp ankbröstet i tunna skivor. Lägg det på ett bo av grönsaker. Lägg på de två såserna och strö över sesamfrön och finstrimlad salladslök.

 Skriv ut