Lax som gör mig lycklig

Ibland känner man sig bättre än vad man är. Så är det när jag äter den här rätten. Jag liksom växer på alla håll och kanter – blir lycklig, glad, nöjd, mätt men inte övermätt, lite berest, smart, får lite guldkant, känner mig följsam, ja nästan lite euforisk. Det är många rätt för en liten lax. Laxen heter Salma och får nog gå under beteckningen lyx-lax. 300 kronor får du hosta upp för ett kilo. Det är mycket om du jämför med vanlig lax och annan fisk men inte särskilt blodigt om du jämför med en oxfilé. Förutom alla superlativer nämnda ovan får du massor av nyttiga fettsyror och en filé som är både skinn – och benfri och klar för servering. Den behöver inte ens stekas. Faktum är att den blir bäst ostekt eller möjligtvis lättstekt.

Salma är inte någon ny laxsort utan ett varumärke för en lax som odlats under närmaste perfekta förhållanden. Perfekt, i det här fallet, är på djupt djupt vatten utanför Bergen i Norge, matad med den bästa av fiskmat och sedan rensad och vaccumförpackad supersnabbt. 4 timmar från upptagning är laxen styckad, packad och på väg till dig konsument. Hej. Salma-laxen styckas i “loins” – en magfilé och en ryggfilé. Den är mjuk i smaken och har inte någon tillstymmelse till tran, åtminstone de gånger jag har smakat. Tran är en olja som pressas ur fiskens lever, den är supernyttig men inte särskilt god. Tranet var en parentes men vad jag skulle berätta om Salma-laxen är att den får mindre marin-baserat foder. Till 1 kg salmalax går det åt ca 1,5 kg fiskfoder, jämfört med ca 2,5 kg för vanlig lax.

Införsäljningen av Salma-lax är klar för dagen och jag tycker definitivt det är väl investerade pengar om du ska äta odlad fisk och vill känna dig lycklig, glad, nöjd, mätt men inte övermätt, lite berest, lite…

Salma-lax sashimi-style”

400 g Salma-lax
2 dl ris, gärna råris
2 dl edamamebönor utan skal
1 kålrabbi eller en bit rättika
1 äpple
2 salladslökar
2 msk furikake eller rostade sesamfrön

Dressing
4 msk tamarisoja eller annan japansk soja
1,5 msk mirin eller socker
2 tsk risvinäger eller limejuice
2 tsk riven ingefära

Misomajonnäs
1 dl majonnäs
2 tsk ljus miso, sk shiro
1 krm socker
en skvätt limejuice eller risvinäger

Börja med att koka riset enligt anvisning på förpackningen. Tina bönorna. Skala kålrabbin och äpplet och skär dem i små tärningar. Skär salladslöken. Blanda samman ingredienserna till dressingen. Blanda samman ingredienserna till misomajonnäsen. Skiva laxen och lägg upp den på tallrik. Skeda över hälften av sojadressingen. Lägg på grönsakerna och misomajonnäsen och toppa med sesamfrön. Servera med ris och resterande dressing.

 Skriv ut