Äntligen majs!

Foto: Matilda Lindeblad

Äntligen börjar majsen dyka upp i butikerna. Äntligen säger jag för färsk majs är bland det godaste som finns och bland det enklaste man kan äta. En klick smör på en kokt kolv räcker men ibland känner man ju för variation här i livet. Både syra och hetta lyfter smaken på majsen, så ofta tänker jag i de banorna när jag ska variera mig. Värme är en annan bra sak som är att tillföra (maillard ni vet). Testa skillnaden på att steka majskorn eller att äta dem kalla så förstår ni vad jag menar.

Så ikväll grillar vi majsen va?! Om man vill spara lite tid vid grillen kan man förkoka majskolvarna men jag tycker det funkar bäst att grilla dem okokta, på indirekt värme. Sen kommer frågan om man ska spara blasten eller ta bort den? Blasten skyddar mot värmen och majsen ångkokar däri men om man grillar majskolvarna utan blast får man lite mer yta. Vissa blötlägger kolvarna med blast men jag tycker det inte påverkar särskilt mycket, i sånt fall måste det vara minst 4 timmar så att blasten är rejält blöt. Då sänker majsen också värmen på grillen och det är bra enligt mig. Det som skiljer bra eller dåligt grillad majs är nämligen värmen. Grillen inte ska vara för varm – som den är när man grillar indirekt – och så ska man vända majsen ofta. Men eftersom vi är några miljarder på denna jord så finns det säkert någon miljon som är av annan åsikt. Sånt är livet.

Grillade majskolvar med koriander- och honungssmör
Sött och syrligt smör med lite hetta, perfekt till söta majskolvar med andra ord. Smöret ska vara rumstempererat så smakar det mer och smälter snabbare. Variera gärna chilisort – jalapeno, poblano eller habanero för de riktigt modiga. Vill man ha ännu rökigare smak kan man tillsätta 1-2 tsk chipotlepasta.
6-12 portioner beroende på vad man har till

6 st majskolvar, färska
200 g smör, rumsvarmt
1 st chili, urkärnad
1 lime, saft och skal
3 msk flytande honung
1 kruka koriander
1 tsk salt

Finhacka chilin och hacka koriandern, även stjälkarna. Blanda med smöret, limesaft och skal och smaka av med salt. Grilla majsen enligt din metod. Hel, okokt majs, blir klar efter 15-25 min. Förkokt blir klar på 5 min.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut