Istället för pannkakor

Foto: Pepe Nilsson

Jag har aldrig riktigt förstått mig på konceptet med ärtsoppa och pannkakor men jag övar på det. Ungefär en gång vartannat år testäter jag torsdags klassikern. Och jag måste säga att det blir godare varje gång, särskilt när man får en punch till. Jag siktar på att jag gillar ärtsoppa fullt ut år 2053.

Den här rätten är det lättare att gilla på en gång, åtminstone för oss som gillar lite mer spännande smaker. Lättlagade, mexikoinspirerade plättar som får den rätta “kicken” av en het och fruktig salsa. Du gör plättarna mer eller mindre barnvänliga genom att ta mer eller mindre chili. Habanero är rysligt starkt men med en god fruktig citruston. Den ser ut som en liten paprika och finns i olika färger. Använd den med vördnad, och med handskar. Den som bara har stora barn kan tillsätta yttepytte tequila för extra umpf. Istället för crème fraiche funkar det givetivis bra med en magrare gräddfil eller cottage cheese. Och som extra topping lite smulad fetaost.

Squashen går fint att byta ut mot potatis, sötpotatis eller någon rotfrukt, t ex morötter eller palsternacka. Då behöver du inte låta dem ligga i salt utan kan blanda ihop ingredienserna direkt.

Majsplättar med fruktig salsa
Ca 18 st plättar

1 liten zucchini
1 färsk jalapeno
2,5 dl majs, gärna fryst
2 dl majsmjöl t ex Saltå kvarns
2 ägg
1 tsk bakpulver
salt och svartpeppar
majsolja till stekning
créme fraiche, lime och koriander till servering

Riv zucchinin grovt och krama ur den. Lägg den i en bunke och tillsätt 1,5 tsk salt och låt dra ca 10 min. Kärna ur och finhacka jalapenon. Krama vätskan ur zucchinin och blanda samtliga ingredienser. Smaka av med svartpeppar. Låt vila 10 min. Stek plättarna ca 2 min per sida i rikligt med olja. Servera med valfria tillbehör.

Fruktig salsa med mango och melon
225 g mangokött i tärningar (ca 1,5 st färsk)
250 g melon t ex cantaloupe
0,5 st liten habanero eller 1 röd spansk pepparfrukt
0,5 kruka koriander
1 salladslök
0,5 st lime, saft och skal
salt, svartpeppar och en gnutta socker
ev. lite tequila

Skala och skär frukten i tärningar. Kärna ur och finhacka chilin. Finhacka koriandern, även stjälkarna och skiva salladslöken. Blanda samman allt med limesaften och skalet. Krydda med salt, peppar och en gnutta socker.

 Skriv ut