Knäckig mandelkaka med vinbär

Sommar i luften och parkhäng på agendan. Kunde inte komma på något bättre än en knäckig mandelkaka till kaffet så så fick det bli. Gillades av både liten och stor.

Knäckig mandelkaka med vinbär
En ganska kompakt kaka med knäckig yta från råsocker och kolasmak från muskovado dito. Plussad med mandelmjöl och syrliga vinbär.

150 g smör, rumsvarmt
2 dl ljust muskovadoråsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 ½ dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
2 dl frysta röda vinbär
smör och råsocker till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med smör och bröa med råsocker. Vispa smör och socker poröst. Blanda ner äggen ett i taget. Blanda vetemjöl, mandelmjöl och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten. Tillsätt mjölk och blanda väl, helst utan att vispa. Vänd sist ner vinbären. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-50* minuter tills kakan är torr.

  • Efter provlagning talar provlagande Lina om att kakan gräddades drygt 50 minuter i hennes ugn. Ugnar är som barn, olika, och det är även kakformar så det krävs lite fingertoppskänsla. Eller en sticka så kan man känna när kakan är torr.

 Skriv ut