Mandeltårta med rabarber

Jag måste utöka min tårtrepertoar. Maj har knappt börjat och jag har redan gjort mina två ess, marängtårta och mandelmassetårta. Den senare tillhör kategorin: extremt lättbakat. För att göra den extra vårig toppade jag den med vaniljkokt rabarber och hallongrädde.

Mandeltårta med rabarber och hallongrädde
Förbered alla delar och montera tårtan precis innan servering, då blir den lagom blöt. Rostade mandelspån saknades i mitt skafferi men annars hade det varit gott att strö över.

3 st ägg
500 g mandelmassa
1 st lime
ca 3 msk kokos
500 g hallon, frysta
3 dl vispgrädde
1 msk socker
3-4 rabarberstjälkar
1 vaniljstång
3 msk socker
citronmeliss och mandelspån

Vispa ihop äggen lätt. Riv mandelmassan grovt och rör ner i äggen. Tvätta limefrukten, riv skalet och tillsätt. Rita en ring på ett bakplåtspapper ca 24 cm (eller något mindre än ditt tårtfat) i diameter med hjälp av en stor tallrik. Lägg kokos i ringen och bred på smeten. Ta bort eventuell kokos som har hamnat utanför smeten, den bränns annars. Grädda i 175° tills kakan börjar få färg, ca 20 minuter. Låt svalna. Tina hallonen. Sila av hallonsaften men spar den till rabarberkoket. Vispa grädden med sockret. Vänd ner 1/3 del av hallonen i grädden. Ställ kallt. Skala och dela rabarbern i bitar. Lägg rabarbern i en kastrull med 3 msk hallonsaft eller vatten, vaniljstången och socker. Koka upp och sjud på svag värme några minuter till rabarbern är mjuk. Låt svalna. Bred hallongrädde på mandelmassebotten, toppa med hallon och rabarber och strö sist över citronmeliss och mandelspån.

 Skriv ut