Maränglycka

Jag anser mig inte vara någon fena på att baka söta saker. Tror att det beror på att jag själv inte är någon sötsaksälskare. Inte för att jag inte äter söta saker men jag väljer förrätt före efterrätt om jag måste välja. Jag har dock några ess i receptboken som jag alltid bakar när det är dags för kalas. Efter att ha testat många recept och varianter på maränger, både vispade i vattenbad och utan, med maizena, med citronsaft eller med ättika så tror jag nog att det här är det ultimata receptet. Jag har sneglat på Johan Sörbergs recept i Riddarbageriets söta, lagt till lime och anpassat det lite. Bäst blir det så klart om du väger ingredienserna och glöm inte att äggen ska vara rumstempererade och inte purfärska.

Som med med mycket annat i världen är det valfrihet som gäller. Man kan göra små eller stora maränger eller en hel tårta. Oavsett form passar marängen att fylla eller toppa med vispad vaniljgrädde, glass och härliga bär (frysta går bra när blommorna inte blommar längre). Har jag äggulor över gör jag en curd, tex på mango eller hallon eller så köper jag färdig lemoncurd på burk. Den senare blandar jag med lite fet yoghurt. Grädden brukar också vara god att blanda med lite yoghurt för att balansera upp det söta. Överst brukar jag strö färska örter som basilika, mynta och citronmeliss. Är bären färska och syrliga blir det gärna ett örtsocker. Och om det är säsong underbart knastriga passionsfruktskärnor. De små snyggingarna på bilden är rullade i kakao och rostade mandelspån och på enklast möjliga vis toppade med vaniljgrädde, hallon och mynta.

Mer fakta om ägg hittar du här

Maräng med lime och hallon
Istället för lime är det gott att smaksätta marängen med krossade kardemummakärnor, choklad och hasselnötter. Smeten räcker till 18 st små, 8 stora eller en stor tårtbotten.

4 st små äggvitor, ca 100 g
2,5 dl socker, ca 225 g
1 lime, skalet från + 4 tsk limesaft
50 g mandelspån, rostade
1 msk kakao

Sätt ugnen på 125°. Blanda äggvitorna och sockret i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med sjudande vatten. Rör smeten över vattenbadet till den uppnår 65°. Smeten ser då ut som lättmjölk till färgen och har tjocknat något. Tag av bunken från värmen och vispa marängen helt kall och styv, ca 10 minuter med elvisp. Vispa ned limeskal och limesaft. Marängen ska vara så hård att du kan vända bunken upp och ned. Blanda mandelspån och kakao på en tallrik. Forma med hjälp av två skedar bollar av marängsmeten. Vänd ena sidan av marängbollarna i mandelblandningen. Flytta över dem till en plåt med bakplåtspapper med mandelspånet nedåt och gärna en fin topp uppåt. Gör du en stor tårta kan du lägga mandelspånet direkt på bakplåtspappret. Grädda i ugnen ca 40-60 minuter beroende på storlek. De ska vara torra utanpå och kletiga inuti. Låt marängerna svalna på plåt. Fyll eller toppa med något gott.

Till servering:
Vispad grädde och/eller vaniljglass
Hallon, tinade frysta går bra
Mynta eller citronmeliss

 Skriv ut