Ännu mera vegetarian
Väldigt länge sedan det hände något här men du är hjärtligt välkommen på nyinvigningen.
Sedan sist har det hänt både mycket och lite. Jag har flyttat till Portugal och bor här mer och mindre på heltid. Barnen har fått finnar, mannen har fått grått hår och världen håller på att bekämpa en pandemi.
Jag äter fortfarande kött och fisk men allt mer sällan. Om någon känner att de behöver en siffra så kanske jag är 3/4-dels vegetarian (7 av 7 frukostar, 5 av 7 luncher och 4 av 7 middagar). Ibland blir det vegansk men oftast lakto-ovo-vegetariskt, ibland blir det mer kött/fisk för att vi har rester, för att jag bara är sugen eller bortbjuden. För mig är det inte så noga, huvudsaken för mig är att jag äter mindre kött men lika god, eller godare mat. Och det gör jag!
Är du sugen på ett grönare liv så har jag några tips som kanske funkar även för dig:
1. Gör en regel och tala om den
För ganska många år sedan började kalla mig vardagsvegetarian för att tvinga mig välja det vegetariska/veganska alternativet när jag var ute och åt lunch. Säger man det högt så är det på riktigt!
2. Ändra inte allt på en gång
Min familj är som andra familjer, vissa medlemmar gillar vissa maträtter som andra hatar. Ibland lägger jag till köttbullar eller tar bort något innan jag kryddar med chili eftersom det ena barnet och jag har helt olika åsikt om vad som är bra och god mat. Ibland gör jag havrepannkakor till dem och något annat till mig eftersom jag inte har kommit dit hän att jag tycker pannkiskar är middagsmat. Jag har hittat några rätter som jag vet funkar för alla och de snurrar jag runt på – tomatsoppa, blomkålssoppa, pitabröd med halloumi och massa grönt, taco med majsfritters, ugnsrostad potatis. Jag försöker inte introducera nya rätter varje vecka utan har några som jag vet funkar. Jag börjar med mig själv och mannan och tänker att 2 av 4 är ändå bättre än 0 av 4.
3. Börja med något enkelt
Byt ut vissa råvaror som t ex vanlig färs mot vegetabilisk färs. Det är ett superenkelt sätt att laga spaghetti bolognese, tacos och göttbullar med mos fast vegetariskt eller vegansk. Jag gör det inte så ofta eftersom jag är intresserad av annan typ av matlagning och smaker men det händer. Och händer det så använder jag helst Anammas formbara färs eftersom jag tycker den smakar godast och är just formbar. Den funkar också fint att steka så det blir som en allväders färs. Men det finns ju massor av märken att välja på och jag har inte testat ens en bråkdel.
4. Lär dig laga mat så att du inte saknar köttet
Att byta ut köttis färsen mot vegetabilisk färs är ju enkelt men försök lära dig laga riktigt god vegetarisk mat. Sån som är så god att du inte saknar köttet. Skaffa inspiration och kunskap kring hur man lagar god grön mat, från t ex kokböcker eller influencers. Låt råvaror som miso, tahini, näringsjäst, nötter och fröer bli dina bästa vänner. Börja experimentera i köket. Jag har exprimenterat massor och det blev att jag skrev tre egna kokböcker vilket var superkul men lite omständligt så du kanske inte behöver gå lika långt :-).
5. Mätträdslan
Är du rädd för att inte bli mätt? Alltså... släng in en näve nötter, ta en skål yoghurt, stek ett extra ägg, mixa en proteinsmoothie, lägg till en röra eller gör en smaskig efterrätt. Finns värre saker att vara rädd för där lösningarna inte är så många, och goda.
6. Tänk tvärtom
Man kan ju också göra så att man tänker först på vilka gröna tillbehör man ska laga, och sen lägger till proteinet. Om man gör så, och uppgraderar det gröna till att spela huvudrollen, brukar det bli så att den rätten/rätterna blir det godaste eftersom det är där man lägger energin. Nästa steg är att minska med köttet, ta 100 g istället för 150 g som man brukar. Tvärtom principen är särskilt användbar under grillsäsongen.
För att knyta ihop säcken som det heter så tänkte jag ge er ett exempel på en vegetarisk rätt som gillas av 3/4 i min familj (gott betyg), som är lätt att laga då man byter ut köttig färs mot soja färs, om smakar mycket och som definitivt är värd att testa om man vill äta mera grönt en vardagkväll. Rätten är vegansk men har man hungriga tonårspojkar eller känsliga typer som inte gillar såser eller röror så kan man steka några ägg till eller varför inte några köttbullar.
Det är också reklam för min senaste bok, där receptet finns, som heter “Mera vego på 30 minuter” och finns att köpa på t ex Akademibokhandeln eller Adlibris eller Bokus
Nudlar med hoisinsås & jalapeño
Godast tycker jag att det blir om grönsakerna får ligga i iskallt vatten, gärna med några isbitar i, före servering så att de blir riktigt krispiga. Och jalapeñon och nötterna är helt nödvändiga om du frågar mig.
4 portioner
400 g nudlar, t.ex. udon eller risnudlar
350 g vegetarisk färs
1–2 vitlöksklyftor
1 msk finriven ingefära
4 msk hoisinsås
grönsaker, t.ex. gurka, sallatsblad, morot, rättika, rädisor, salladslök, sockerärter
neutral rapsolja, salt och risvinäger
inlagd jalapeño, torrostade jordnötter och färsk koriander till servering
1. Koka pastan al dente i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Risnudlar behöver knappt kokas.
2. Fräs färsen i lite olja i en stor stekpanna enligt anvisning på förpackningen tills den fått färg.
3. Skala och finhacka vitlöken. Blanda ner den i färsen tillsammans med ingefäran och fräs i ytterligare någon minut. Tillsätt hoisinsås och 5 msk kallt vatten. Smaka av med salt och eventuellt vinäger.
4. Skär de grönsaker du vill ha som tillbehör i skivor eller strimlor.
5. Lägg nudlarna i skålar och toppa med färsen, grönsakerna, jalapeño, jordnötter och koriander.
PS. Kvaliteten på hoisinsås varierar rätt mycket. Vissa behöver syra t ex risvinäger, andra behöver sälta och umami t ex soja och ibland behövs lite socker. Du får helt enkelt känna dig fram lite.
Skriv ut