Toppa korven!

Foto: Matilda Lindeblad

Korven har gjort en riktig klassresa känns det som (här i Sverige ska tilläggas) och äntligen kan vi köpa smakrik, köttstinn korv utan E-nummer. Korv är bra mat när den görs bra! Dessutom är den snabb som Sören att tillreda och finns i massa smaker.

Det svåraste med det här receptet är väl möjligen att hitta panko, chipotle och kikärtsmjöl. De två första ingredienserna borde du hitta i en välstorterad livsmedelsbutik. Panko brukar ligga i ett färgglatt paket bland de asiatiska ingredienserna. Chipotlepastan brukar stå i tex-mexhyllan (från Santa Maria, i en glasburk). I vissa affärer finns även tabasco med chipotle som är ett bra alternativ. Om du har vägarna förbi Latinamerikanska delikatessbutiken i Hötorgshallen kan du köpa de riktiga grejerna – chipotle peppers in adobo sauce – hel chipotle i tomatsås.

Här är några tips för att hitta kikärtsmjölet; börja med att fråga någon som jobbar i butiken. Går de mot bakprodukterna vet du att de troligtvis inte har en aning om vad du frågade efter. Går de däremot mot hälsokostprodukterna eller möjligtvis åt de hållet där orientaliska råvaror finns staplade så kan du följa efter. På vägen kan du glänsa med att kikärtsmjöl även kallas “besan” eller “gram flour”, smakar nöt och innehåller mycket protein men givetvis inget gluten. Du kan behöva traska vidare till en orientalisk eller asiatisk affär. Eller så byter du ut kikärtsmjölet mot vanligt vetemjöl eller majsmjöl och letar vidare en annan dag.

Friterad avokado är syndigt gott, dessutom perfekt att göra på lite hårda frukter. Avokadon ska inte vara omogen men den ska heller inte vara så mjuk så att den lätt går att mosa. Stadiet innan gucamolen blir perfekt med andra ord. Förutom till korv är de som du redan räknat ut jättegoda till all form av tex-mex.

Gör gärna dubbel sats av coleslawen när du ändå håller på och stökar i köket. Den håller ett par dagar i kylen och passar perfekt till en matig lunchmacka med kalkon eller korvrester och hummus eller avokado, till fish-taco eller fredagsmyset.

Det här receptet och 4 stycken korvrecept till finns i det senaste påsk-numret av Elle Mat & Vin. Är du sugen på några nya sätt att toppa korven på är ett besök i tidningshyllan att rekommendera.

Korv med texmex-slaw, chipotleketchup och friterad avocado

4 st lagom starka korvar t ex pepparkorv eller chorizo
4 st tacoskal eller tortillabröd
olja till stekning

Friterad avokado
2 st avokado, inte för mjuka men heller inte stenhårda
1,5 dl mjöl, gärna kikärtsmjöl
2 st ägg
3 dl Panko (japanskt ströbröd) eller vanligt ströbröd
ca 2 dl olja till fritering
salt och lime till servering

Chipotle-ketchup
1 dl ketchup
1 tsk chipotlepasta

Texmex slaw
100 g morötter
200 g vitkål eller rödkål
1 färsk jalapeno eller 5 st bitar inlagda
3 msk majonnäs
1 msk créme fraiche
0,5 lime, saften från
salt, peppar och socker
färsk koriander

Börja med slawen. Skala och riv morötter grovt och strimla kålen fint. Kärna ur och finhacka jalapenon om du använder färsk. Blanda allt med majonnäs, crème fraiche och limesaft. Smaka av med salt, peppar, lite socker och massor av finhackad koriander. Blanda ketchup och chipotle och ställ åt sidan. Skala och skär avokadon i klyftor och krydda lätt med salt. Vänd dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Värm oljan till 180 grader och fritera avokadon gyllenbrun, ca 1 min. Stek korven. Toppa korven med slaw, ketchup och servera avokadon till. Gärna med lite limeklyftor och extra flingsalt.

 Skriv ut