Stjälpt glass är den godaste glassen

Foto: Katja Halvarson

För den som inte är lycklig ägare till en egen mjukglassmaskin finns det några genvägar att ta. Man kan köpa Arlas nya mjukglass eller så kan man köpa en vaniljglass och blanda i hårt vispad grädde. Båda lösningarna är bra, särskilt som man blandar ned hackad syltad ingefära. Släpp sedan alla spärrar och idéer på en snygg uppläggning och stjälp glassen ned på tallriken. Snyggt nästintill genialt om jag får säga det själv.

Inkokta plommon
Plommonen är goda både ljumna och kalla. Syltad ingefära hittar du bland asiatiska specerierna och det är inte samma sak som Gari – inlagd ingefära.

750 g plommon
1,5 dl råsocker
2 dl vatten
3 kanelstänger
6 stjärnanis
3 svartpepparkorn

Dela plommonen i halvor och lägg dem i en ugnsfast form. Sätt ugnen på 175°. Koka upp socker, vatten och kryddor och låt koka ca 10 minuter. Häll lagen över plommonen och baka i ugnen ca 15 min tills plommen är mjuka.

Ingefärsmjukglass
3 dl vispgrädde
2-3 msk syltad ingefära, finhackad + 1 msk spad
1,5 l vaniljglass
8 st glass-strutar
citronmeliss och hackad ingefära till garnering

Vispa vispgrädden. Blanda ned hackad ingefära och spad. Vispa upp den igen så att den är riktigt fast och ställ kallt innan servering. Hit kan du förebereda. Lägg upp plommonen på tallrik. Ta fram glassen så att den är mjuk. Rör ner grädden i glassen med lätt hand till en mjukglass. Lägg upp en kula glass och en glasstrut. Strö över citronmeliss och hackad ingefära.

Receptet har tidigare varit publicerat i Elle mat & vin

 Skriv ut