Sista chansen

Skynda, skynda, snart är tiden slut för Vacherin Mont D òr. För den här gången ska tilläggas, i september är osten tillbaka igen. Vad är det du skyndar till? Jo en krämig röd kittost gjord på schweiziska alpkossor (det finns franska varianter också) som enbart produceras augusti – till mars.

Godast är att äta osten varm som en raclette tycker jag, t ex till förrätt. För att balansera fettet och den kraftiga smaken krävs det både milda och syrliga tillbehör som t ex ljust bröd, cornichons, syltlök och tunnskivad korv.
Grymt gott, särskilt med ett glas vin. Spontant säger jag Riesling för jag gillar det och tänker att det passar, men jag är inte någon vinkännare så vinkännare får gärna komma med tips.

Så här gör du: Ta bort plasten – smält plast är inte så gott – och klä in botten med aluminumfolie – annars riskerar du att få smält ost i hela ugnen. Tryck ned några tunna skivor av vitlök och häll över ca 1 dl vitt vin så att vinet rinner ner i hålen (eller håla med en gaffel om du vill skippa vitlöken). Grädda i ca 15 minuter i 225 grader tills osten har smält. Servera med valda tillbehör.

 Skriv ut