Morfars sill

Foto: Matilda Lindeblad

Jag blir lite sentimental när jag tänker på det här receptet för det kommer ursprungligen från min morfar som inte lever längre. Det var hans bidrag till julen. Jag har adderat lite friterad kapris och gjort den till min. Det är fint med matminnen, tack morfar!

Klassisk gravad ört- och senapsill med friterad kapris

Sillen bli fast i köttet när den gravas. Sen får filéerna simma i en krämig sås med franska smaker.

4 portioner

600 kg sill- eller strömmingsflundror
5 dl vatten
1 dl ättikssprit 12 %
1,5 msk salt

Örtsåsen
1 kruka dill
1 kruka persilja
1 msk färska dragonblad eller inlagd
1 msk fransk senap
1 dl crème fraiche
2 dl majonnäs

Till garnering
3 msk kapris
olja till stekning
örter till garnering

Dra av skinnet och ryggbenet från sillflundrorna. Blanda vatten, ättika och salt i en bunke. Lägg ned sillen. Låt grava i kylen ca 6 timmar tills fisken är vit och fast. Rör gärna om en gång under tiden. Ta upp sillen och låt den rinna av. Dela ev. stora filéer på längden. Repa örterna och mixa med senap och crème fraiche till en ljusgrön kräm. Blanda ned majonnäsen och vänd ner sillfiléerna. Krama ur kaprisen och stek den i olja på hög värme tills den öppnar sig som små blommor. Garnera sillen med kapris och örter.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut