Söt och het är en bra kombo

Foto: Matilda Lindeblad

Om du ännu inte har letat dig fram till den syltade ingefära – även kallad inlagd – så är det på tiden. Det är så många goda recept som dina smaklökar missat att möta. Syltad ingefära ska man inte blanda ihop med Gari – den skivade ingefäran som man brukar serveras till sushin för att rensa gommen mellan bitarna. Den här är mycket mycket sötare. Jag river ner den i vaniljglass, gör ett gott smör med soja och vitlök till kyckling eller som här; låter den ge smak till min morotssoppa.

Idén till det här receptet fick jag för många år sedan på en snoffsig restaurang i N.Y.- Jean Georges. Smakerna är klassiska kamrater till morot – spiskummin, koriander och ingefära – men genom att bryta ut dem och servera dem var för sig blev både sättet att servera soppan på och totalupplevelsen större. Lägg den rivna ingefäran i botten på tallriken och häll över den heta soppan vid servering. Givetvis kan man förenkla det hela och blanda ned ingefäran i soppan. Men varför ska man alltid göra det enkelt för sig?

Morotssoppa med spiskumminyoghurt
Den som vill ha mer drag kryddar soppan med färsk eller torkad chili och den som vill ha en rundare, mer asiatisk smak kokar med en burk kokosmjölk. Jag tycker det blir gott både med och utan.

Spiskumminyoghurt
2 dl matyoghurt
1 tsk spiskummin
1 msk olivolja

Morotssoppa
1 st gul lök
1 stjälk citrongräs
800 g morötter
1 msk olivolja
ca 1 l grönsaksbuljong
2 st limeblad
ev. 1 burk kokosmjölk
ca 4 msk riven syltad ingefära
salt, peppar
chiliflakes och färsk koriander

Blanda samman matyoghurt, spiskummin och olivolja till en kräm. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt. Hacka löken, dela citrongräset längst med och banka lite på det så att smakerna utvecklas. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Fräs löken mjuk i oljan i ca 5 min på medelvärme. Tillsätt citrongräset, morötterna, buljong och limeblad. Koka upp och låt koka tills morötterna är mjuka, ca 20 min. Ta upp limebladen och citrongräset och mixa soppan slät. Häll ev. i kokosmjölk och koka upp igen. Koka några minuter, smaka av med salt och peppar. Riv ingefäran och lägg i botten på tallrikarna, gärna tillsammans med lite färsk koriander. Häll på den varma soppan och toppa med en klick yoghurt.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Laga Lätt.

 Skriv ut