Mozzarellasallad 2.0

Foto: Matilda Lindeblad

Det är trevligt att variera sig ibland så när man tröttnat på den vanliga tomat- och mozzarellasalladen kan variera sig i det oändliga. Istället för tomater kan man ta frukt som nektarin eller melon och även om den vanliga mozzarellan blir god, blir salladen helt underbar med burrata, en gräddigare variant på mozzarella, Lägg till en matig grynblandning (testa t ex faror eller 5-gryns blandning) och proteinrika krispiga kikärter så är den traditionella salladen knappt igenkännbar.

Matvetesallad med parmesanstekta kikärter

2 dl 5-grynsblandning eller farro eller matvete
300 g vattenmelon
en halv gurka
260 g burrata eller mozzarella
1 burk kikärter
3 msk maizena
3 msk finriven parmesanost
4 stjälkar repad rosmarin
70 g småbladig sallad
1 kruka basilika
olja till stekning

Dressing
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
1 urkärnad och finhackad chilipepparfrukt
salt och svartpeppar

1. Koka grynerna enligt anvisning på förpackningen.
2. Blanda ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär melonen och gurkan i mindre bitar.
4. Dela osten i bitar.
5. Skölj kikärterna och torka dem torrt. Torka kikärterna noga och var försiktig när du steker dem. Det är lätt att det stänker olja om ärterna innehåller mycket vatten. Blanda med maizena, ost och rosmarin. Stek kikärterna frasiga i rikligt med olja i en stor stekpanna. Se upp för stänk om det är mycket vätska i kikärterna.
6. Blanda sallad, basilikablad, grynerna, gurka och melon på ett fat. Häll på dressingen och toppa med ost och kikärter.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut