Musselfavorit

Foto: Matilda Lindeblad

Jag gillar att koka mina musslor i både öl och cider. Bäskan från ölet rundas av med sötman från cidern, som dock ska vara av det torra slaget. I den här rätten får såsen dessutom extra karaktär av rikligt med persilja och ett stänk grön tabasco. Mixa gärna såsen, den blir både fint grön och får en djupare örtigare smak. Den friterade löken ger lite extra knaprighet. Serveras med mjukt bröd och kall öl.

Musslor i skummig öl- och persiljesås
4 förrättsportioner

1 kg blåmusslor
1 knippe bladpersilja
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 lagerblad
2 dl ljust öl
1 dl torr cider av engelsk typ
1,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
2 msk friterad lök
smör till stekning
salt och lite grön tabasco

Rensa och ta bort alla öppna och trasiga musslor. Ta bort stjälkarna och hacka bladpersiljan grovt. Finhacka löken. Fräs löken genomskinlig i lite smör på medelvärme. Höj värmen på max och tillsätt musslorna, 3 stjälkar bladpersilja, lagerbladet, ölet och cidern. Koka ca 5 minuter på hög värme tills musslorna har öppnat sig. Ta upp musslorna. Släng de musslor som inte har öppnat sig och håll resten varma under folie. Tillsätt grädden och koka ihop såsen ca 10 minuter. Ta upp lagerbladet och bladpersiljestjälkarna. Tillsätt nästan 3/4 delar av den hackade persiljan och mjölken och koka upp. Mixa såsen skummig och grön, gärna i en hög mixerskål så går det lättare. Smaka av med salt, peppar och tabasco. Häll såsen över musslorna. Toppa med friterad lök och lite bladpersilja.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin.

 Skriv ut