Heja och förlåt Tommy!

Det här receptet kan jag inte ta åt mig äran för. Äran och applåderna ska Tommy Myllämäki ha, vinnare av årets kock 2007, som den 8:e maj tävlar i uttagningen till Bocuse d’Or. Mumbogumbo för den som inte är intresserad av kocktävlingar men som kan summeras till; Tommy är en tävlingsinriktad och väldigt duktig kock.

Det här är faktiskt det första receptet som inte jag har gjort själv som läggs ut på bloggen. Stort! Jag gillade verkligen den här desserten när jag lagade och stylade den till det här fotot ovan (ja inte just den här bilden för den är instagrammad av mig, originalet togs av Joel Wåreus för Arla). Kunde dock inte låta bli att förenkla det något jämfört med ursprungsreceptet. Tommy – förlåt! Särskilt god blir efterrätten när man gör den på späd vårrabarber. Då får man dock kompromissa med importerade jordgubbar eller hoppa över dem helt. Frysta är inte ett alternativ i det här fallet.

Rabarber och jordgubbar med vit chokladsås och kardemumma
Receptet är som sagt Tommy Myllämäkis som jag har justerat och gjort lite mer användarvänligt.

200 g rabarber
200 g jordgubbar
3 msk råsocker
1 tsk finstrimlad mynta
100 g vit choklad
1 dl crème fraiche
1 tsk stötta kardemummakärnor

Skala ev. rabarbern och skär den i 1 cm tjocka skivor. Strö över råsocker och rör om tillsammans med myntan. Låt marinera minst 15 min. Ansa och skär jordgubbarna i klyftor och blanda med rabarbern. Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikro. Rör ner crème fraiche till en jämn smet och låt krämen kallna. Ringla chokladsåsen över jordgubbarna och rabarbern vid servering. Strö över kardemumman.

 Skriv ut