Nymodig bruschetta

Foto: Matilda Lindeblad

Brushetta är små italienska bröd som vanligtvis brukar toppas med något medelhavskt som tomater, kapris, vitlök eller sardeller. Här är en god variation med mjuk palsternackskräm, hasselnötter och frasiga och salta kålchips. Blir en fin och annorlunda kompis till drinken.

Bruschetta med palsternackskräm och grönkålschips
Sött, salt och krispigt på en härlig liten minimacka. Det blir en bra start på festen. Gör gärna dubbelmängd av chipsen, de är väldigt goda som snacks eller i en sallad.

6-8 portioner

250 g palsternacka
4 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 msk créme fraiche
3 msk hasselnötter
en halv baguette
2 msk smält smör eller olivolja
salt

Grönkålschips
100 g grönkål
4 msk finriven pecorino
1 msk olivolja

Sätt ugnen på 200°. Skala och skär palsternackan i mindre bitar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg dem på en bit ugnsfolie och häll på olivoljan. Krydda med lite salt. Baka i ca 1 timme tills palsternackorna är mjuka. Mosa eller mixa palsternackorna med crème fraiche när de svalnat något. Gör chipsen. Repa grönkålen och massera in olivoljan. Lägg bladen på en plåt och häll över osten. Baka i 5-10 minuter tills grönkålen torkat och blivit som chips. Rör om 1-2 gånger under tiden. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Hacka dem grovt. Skär baguetten i bitar och pensla bröden med smör och rosta dem ca 8 minuter. Fördela palsternackskrämen på bröden och toppa med ett chips och hasselnötter.

 Skriv ut