Hemlagat är godast

Foto: Matilda Lindeblad

Behöver du en energikick? Vill du ha något nytt i termosen eller bara bjuda på en värmande efterrättssoppa? Testa att göra din egen hemlagade nyponsoppa. Enklare än man kan tro och suveränt gott särskilt med en klick kräm med sötstark ingefärssmak. Nyponsoppan får en örtig, lätt mentol smak av lagerbladet som funkar fint med den peppriga kardemumman och söta vaniljen och kanelen. Jag som gillar kardemumma strör över lite extra vid servering.

Hemlagad nyponsoppa med ingefärskräm
Ingefärskrämen är både söt och stark och passar perfekt att toppa soppan med. Har du inte soppan med dig i termos utan äter hemmavid så blir det även gott med en en kula vaniljglass. Nyponskalsmjöl hittar du i hälsokosthyllan.
4-6 portioner

1 l vatten
1 dl strösocker
2 st kanelstång
2 tsk hela kardemummakärnor
1 lagerblad
5 msk nyponskalsmjöl
1 msk maizena
2 tsk vaniljsocker

Till servering:
1-2 knölar syltad ingefära
2 dl matyoghurt 10%
4 skorpor, gärna med mandel
kardemummakärnor till garnering

Koka upp vatten, socker och kryddor. Låt sjuda ca 7 minuter. Blanda nypon, maizena och vaniljsocker och häll ner i vattnet under vispning. Sila bort kryddorna. Riv ingefäran fint och blanda med yoghurten. Toppa soppan med krämen och smula över skorporna och gärna lite extra kardemummakärnor.

Receptet har tidigare publicerats i Lantliv mat & vin

 Skriv ut