Långlagat lamm med orientaliska smaker

Foto: Matilda Lindeblad

Lamm ska lagas långsamt, åtminstone om man lagar oädla delar och inte filé eller kotletter. Här har lammet fått sällskap av orientaliska kryddor och rött vin i en mild men smakrik gryta. Till det serveras härligt gul saffransbulgur och ett sötsyrligt strössel. Sumak är ett litet syrligt bär från mellanöstern. Hittar du det inte kan du byta mot lite finrivet citronskal eller granatäpplekärnor.

Långkokt lamm med saffransbulgur
Lagom till 6 men det är genialiskt att dubbla receptet för grytan blir bara godare när den får stå ett par dagar.

1,4 kg lamm, t ex bog
4 st vitlöksklyftor
2 gula lökar, hackade
1 röd chilipeppar, urkärnad
1 msk spiskummin
1 tsk oregano
0,5 tsk chilipeppar
2 kanelstänger
1 lagerblad
3 dl rödvin
5 dl kalvbuljong
2 msk tomatpuré
olivolja till stekning
salt, svartpeppar och socker

Strössel
1 dl gula russin
1 dl mandelspån
3 msk sumak eller 1 dl granatäpplekärnor
3 msk bladpersilja, hackad

Saffransbulgur
3 dl bulgur
6 dl grönsaksbuljong
1 paket saffran

Till servering: haricots verte

Dela lammet i mindre bitar. Bryn köttet runt om i olja i en stekpanna. Ta upp det och tillsätt löken och alla kryddor. Sänk värmen och stek löken genomskinlig under omrörning ca 10 min. Lägg kött, lök, rödvin, buljong och tomatpuré i en gryta. Sätt på locket och sjud sakta på svag värme i ca 1,5 timme tills köttet är mjukt och trillar av från benen. Späd eventuellt med mer vatten eller buljong. Koka bulgur i buljong och saffran enligt anvisning på förpackningen. Blanda ingredienserna till toppingen och strö över. Servera gärna med smörstekta haricots verts.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv.

 Skriv ut