Varm ostkaka med kardemummahallon

Foto: Matilda Lindeblad

Ostkaka är en underskattad rätt. Användbar är den också då den både är god till mellanmål, fika, efterrätt och nattamat. Ja, jag skulle nog kunna tänka mig äta en till frukost om det fanns en varm och nybakad att tillgå. Inget ont om Frödinges – den är god – men en hembakad ostkaka är helt oslagbart god. Särskilt när den är så här enkel att göra.

Ostkaka med rårörda kardemummahallon
Ostkakan är godast ljummen även om kalla bitar blir utmärkta som utflyktsmat.
4 portioner

3 st ägg
4 msk strösocker
3 dl mjölk eller gräddmjölk (hälften mjölk/hälften grädde)
500 g cottage cheese
1 st vaniljstång, urskrapad
5 msk mandelmjöl
3 msk vetemjöl

Rårörda hallon
300 g hallon
1 dl råsockerströ
2 tsk kardemummakärnor, mortlade

Till servering:
lättvispad grädde
citronmeliss till garnering

Vispa ägg och socker lätt. Tillsätt mjölken, cottage cheese och inkråmet av vaniljstången. Vänd ner de båda mjölsorterna. Smörj en ugnsfast form som rymmer ca 1,5 liter och grädda ca 1 timme i 175 grader eller tills kakan har stelnat. Rårör hallonen med sockret och kardemumman tills sockret har löst sig. Servera ostkakan ljummen eller rumstempererad med hallon och lättvispad grädde. Garnera med citronmeliss.

Recepet har tidigare varit publicerat i Lantliv mat & vin

 Skriv ut