Sommaren är här!

Foto: Matilda Lindeblad

Sedan barnsben har jag inte varit särskilt förtjust i paj, smulpaj undantaget. Innehållet är ju gott men jag tycker det blir för mastigt och har aldrig riktigt förstått varför man måste paketera in allt gott i en menlös deg. Men jag undrar om jag är sann mot mig själv. Blir jag bjuden uttalar reptilhjärnan “jag är inte så förtjus…” innan jag ens hinner se om pajen ser god ut. Eller så kliver någon familjemedlem in som beskyddare: Ylva gillar inte paj, innan frågan nått mitt medvetande. Min identitet som “icke-pajätare” är så stark att jag aldrig har gett den chansen. Någon som känner igen det här beteendet? Här är i alla fall en paj för sådana som mig.

Ostpaj med bönsallad
1 dl ströbröd, gärna färskrivet
50 g parmesanost, finriven
200 g cream cheese t ex Philadelphia
200 g kesella, 10 %
3 ägg
150 g riven parmesanost el annan lagrad ost t ex Svecia
½ tsk salt
1 knivsudd cayennepeppar
5 drag svartpeppar från kvarn
smör till formen

Till servering: Nötiga bönor, lax eller skinka, gräddfil och riven pepparrot

Blanda ströbröd och parmesanost. Smörj en ugnssäker med smör. “Bröa” med ströbrödsblandningen på kanterna och häll resten i botten. Blanda samman övriga ingredienser till fyllningen och häll den i den ”bröade” formen. Grädda i 175° i ca 35 minuter eller tills pajen har stannat. Lägg eventuellt på lite folie efter halva gräddningstiden. Låt svalna något innan cheesecaken skärs i portionsbitar. Servera med nötiga bönor och t ex lax eller skinka, gräddfil och pepparrot.

Nötiga bönor
500 g bönor t ex haricots verts och vaxbönor
0,5 dl hasselnöts- eller valnötsolja
1 msk fransk senap
1 msk äppelcidervinäger socker, salt och svartpeppar
1 dl hasselnötter, rostade

Ansa och koka bönorna i lättsaltat vatten tills de är al dente. Spola kallt och låt rinna av i sil. Blanda samman olja, senap och vinäger till en dressing. Smaka av med socker, salt och peppar. Vänd ner hasselnötterna.

 Skriv ut