Hela världens älskling

Foto: Matilda Lindeblad

I Malaysia heter rätten Char Kway Teow, i Indonesien kallas den Mee Goreng och i Thailand heter den Pad Thai. Den omtyckta nudelrätten som ibland i svenskmun även kallas asiens svar på pyttipanna. Vilken av de tre som är godast kan jag inte svara på. Jag gillar de breda nudlarna i den malaysiska varianten men tycker nog att den Thailändska är den fräschaste med mest smakbalans mellan sött, salt och syrligt. Förutom smakbalansen är nyckeln till framgång fräscha råvaror (absolut inga ammoniakdoftande räkor eller någon saltvattenmarinerad kyckling) och krispiga böngroddar.

Pad thai görs bäst i omgångar om du inte råkar tillhöra de lyckliga själar som faktiskt kan woka på riktigt då du har en stor wok och en gaslåga som ger värme även på sidorna. För att kunna servera maten till fler än 2 gör du bäst i att först steka all tofu men woka sedan 2 portioner åt gången.

Tamarind finns att köpa i asiatiska affärer eller hos välsorterade handlare. Jag skulle dock rekommendera en svängom den asiatiska affären för då får du oftast bättre kvalitet. Och så kan du passa på att köpa nudlar, tofu och en jättepåse med jordnötter som du lägger i frysen (och gärna lite god kokosgrädde, limeblad och citrongräs när du ändå är där). Kniper det går tamarinden möjligtvis att ersätta med färskpressad limeljus. Och om man har riktigt bråttom använder man den här färdiga såsen.

Eftersom detta är en vegetarisk vecka så smaksätter jag denna pad thai med salt men för den riktigt autentiska smaken passar det bättre med fisksås. Pad thai ska serveras med de klassiska tillbehören: limeklyfta, chiliflakes och jordnötter. I Thailand har jag ofta fått den serverad med en hög råa “long beans” och en klyfta vitkål. Lite märkligt men ett bra sätt att öka fiber- och vitamininnehållet på.

Den som är mer sugen på koreanskt tycker jag istället ska göra den här snabblagade bibimbapen

Vegetarisk Pad thai

½ dl ljus sojasås, t ex en japansk
½ dl strösocker
1 msk tamarindpasta
400 g risnudlar, gärna breda
1 st vitlöksklyfta
2 msk olja
300 g fast tofu
2 msk olja
6 st vårlökar eller 1 liten purjolök
400 g böngroddar, färska
4 st ägg

Tillbehör:
4 msk jordnötter. grovt hackade
4 tsk chilipeppar eller flakes
1 st lime, i klyftor
Koriander (garnering)
Vitkål, bönor och koriander

Koka upp soja, socker och tamarindpasta i en kastrull. Ställ åt sidan. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Hacka vitlöken och skär tofun i skivor och stek i lite olja. Tag upp och låt rinna av på ett hushållspapper. Skär vårlöken i skivor och woka tillsammans med böngroddarna. Tillsätt nudlarna och såsen. Späd med lite vatten. Vispa upp äggen, fös nudlarna åt sidan och tillsätt äggen. Rör tills de stelnat. Vänd ner tofun och rör runt. Hacka jordnötterna och skär limen i klyftor och servera till, tillsammans med chilipeppar.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Laga Lätt.

 Skriv ut