Perfekt parfait

- Den smakar lite gammaldags, sa O och åt upp allt utom de röda vinbären som var för sura.
Smaken är som baken men det här är fakta; det här är en parfait för dig som gillar att vispa. Variera sylt efter tillgång och humör. Min sylt var en blandning på svarta och röda vinbär kokt med en kanelstång. Kanelen passar särdeles bra till blåsvarta bär som svarta vinbär, blåbär och björnbär. En skvätt whiskey ger lite “umpf” och tar ner de värsta sockertopparna men som sagt, smaken är som baken.

Svarta vinbärsparfait
Lagom till 8-10 personer

8 ägg
8 + 3 msk florsocker
6 dl grädde
4 dl svarta vinbärssylt
1 msk whisky gärna bourbon
lite malen kanel och salt

Till servering:
20 st maränger
4 dl bär
citronmeliss

Ta fram 4 stora bunkar. Dela äggulorna och äggvitorna. Vispa hälften av vitorna med 5 msk florsocker och en knivsudd salt till en tjock maräng. Den ska vara toppig och se ut som raklödder. Vispa äggulorna och resterande florsocker till en ljusgul smet. Vispa grädden fast. Blanda sylten i äggsmeten. Vänd ner grädden och sist marängen. Smaka försiktigt av med whiskey och kanel men undvik att röra allt för mycket. Klä en form med gladpack. Häll i parfaitsmeten och frys i minst 4 timmar. Ta fram ca 30 minuter innan servering. Strö över krossad maräng, bär och citronmeliss.

 Skriv ut