Älskar pavlova!

Foto: Matilda Lindeblad

En av mina favoritefterrätter är marängtårtan pavlova! Allra helst ska den vara frasig på utsidan och ha ett krämigt inre. Tyvärr är inte pavlova helt lätt att lyckas med men jag har några knep.

Lättaste vägen till full pott är att vispa smeten så länge att sockerkornen löser sig helt. Det tar cirka 20 minuter och du ska vispa in sockret lite i taget. När smeten är perfekt ska du inte känna något socker mellan fingrarna om du gnuggar lite smet däremellan. Dessutom ska smeten vara så styv att bunken klarar frisyrtestet – dvs. att vändas upp och ned. Marängen blir bäst om äggen är rumsvarma och du ska absolut inte använde en plastbunke eftersom det kan finnas rester av fett i den. Sist men inte minst kommer det viktigaste – låt tårtan gräddas i fred. Stäng av ugnen när marängen är färdig och låt den svalna helt, helst över natten, utan att tjuvkika.

Pavlovan ska toppas med lättvispad grädde något som kan vara bra att tänka på om man är sur för att marängen spruckit eller sjunkit ihop. Därtill färsk frukt eller fina bär och kanske en sötsyrlig curd. Karamelliserad halloncurd, pechmelbacurd, rababercurd med brynt smör funkar fint om man inte vill göra den här citroncurden. De blåa bären är inte i säsong ännu men det blir lika gott med t ex jordgubbar.

PS 1. Tycker du det verkar svårt med maräng kan du göra den här enklare varianten (Glömminge, Pinocchio eller Brita fast i rund form).

PS 2. I senaste numret av Lantliv Mat & Vin finns receptet på den här tårtan och 6 andra blåa bärrecept som saft med citrongräs och svarta vinbär, blåbärsmarmelad med kardemumma, blåbärsbullar med rosmarin och björnbärsmarmelad med lakrits mfl. Så spring och köp!

Pavlova med bär och citroncurd på brynt smör
Sommarens godaste bär får sällskap av en syrlig kräm med karamelltoner, vaniljgrädde och en krispig maräng med ett mjukt inre. Låt pavlovan svalna i ugnen utan att öppna luckan så minskar risken för att den sjunker ihop. Den som vill förenkla köper färdig lemoncurd på burk.
1 tårta, ca 6 portioner

4 st äggvitor
2,5 dl (220 g) strösocker
2 tsk citronsaft eller ättika
2 tsk maizena
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, en matsked i taget, och vispa tills sockret har löst sig och äggvitevispet har fasta toppar och ser ut som raklödder, ca 20 minuter. Vänd ner citronsaft, maizena och vaniljsocker. Rita en rund ring på ett bakplåtspapper med hjälp av en tallrik och forma marängen i den. Fös upp kanterna med hjälp av en palett så spricker pavlovan inte lika lätt. Sätt in marängen i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 125 grader och grädda 1,5 timme. Stäng av ugnen och låt tårtan svalna helt, minst 3 timmar men gärna över natten, utan att öppna luckan.

Citroncurd på brynt smör
125 g smör
4 st äggulor
1 dl citronsaft
skalet från 0,5 st citron
2,5 dl socker
en nypa salt

Bryn smöret i en kastrull. Häll över smöret i en bunke för att avstanna stekningen. Tappa upp ett kallt vattenbad t ex i vasken. Vispa samman äggulor, citronsaft, citronskal och salt i en kastrull och värm på medelvärme. Tillsätt smöret lite i taget under ständig vispning utan att bottensatsen kommer med. Rör eller vispa tills krämen tjocknar ca 5-10 min. Använd gärna en termometer, krämen får inte överstiga 80° då spricker den. Sätt kastrullen i vattenbadet och vispa den kall. Krämen håller ca 1 vecka i kylskåpet.

Till tårtan
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 dl blåa bär – t ex svarta vinbär och blåbär
florsocker, mynta eller citronmeliss

Vispa grädden lätt med vaniljsockret. Fördela grädden och citroncurden på tårtan. Toppa med bär, florsocker och garnera ev. med mynta eller citronmeliss. Servera direkt.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut