Kina för en kväll

Ibland kan man åka långt på två klipp, nästan till Kina faktiskt. För restaurang Peony vid Globen är nog det närmsta Sichuan man kan komma. Matupplevelsen – som var magnifik – kryddades med en hästsvansprydd kypare som bara kunde engelska, försynta meddelanden från köket som undrade om fläsket smakade bra och härlig kitsch. Kareokemaskinen stod för kvällen orörd men jag kan tänka mig att det blir liv i luckan när den sätts igång. Vad åt vi då? Eftersom kvällen var lite rörig – inte expeptionell utan så rörig som jag tror att det är varje kväll på Peony – så vet jag inte riktigt. Men jag tror så här:

“Comeback fläsk” – grymt gott.
“Fiskdoftande aubergine”- mjuka auberginer med perfekt sälta och lagom hetta.
“Fläsk med vinäger och socker” – kitschfint serverad i en urgröpt melon. Lite överdoserad på vinäger men god.
“Gong bao” kyckling – lite mesig och lite för salt för min smak. Kvällens sämsta rätt.
“Wokad potatis” – krispigt, oväntat och gott, särskilt ihop med fläsket.
“Dumlings”- väldigt bra men när de kom in var jag rätt mätt.

Billigt var det också, för 976 kronor åt 6 personer sig mer än mätta. Summasumarum: Peony är väl värt en resa om du är sugen på en bit Kina. Ett öppet sinne och en gnutta tålamod är bra resekamrater.

Tror ni jag kan dra av kvittot:-)

 Skriv ut