Pizzakväll i kväll?
Taco är ju en av de vanligast fredagsmysrätterna i Sverige och det bror nog mycket på att de är en sådan tillåtande rätt. Alla kan välja (nästan) precis vad de vill ha i sitt skal. Jag tycker pizzan är ett lika bra alternativ för när degen är utkavlad kan var och en lägga på sina favoriter. På senaste tiden har jag helt snöat in på biancopizzor – vita pizzor utan tomatsås. Det här är en grymt god variant med ganska vuxna smaker som jordärtskockor, kapris, västerbottensost och citronskal. Och eftersom jag är vuxen så väljer jag helst det på min fredagspizza!
Pizza med jordärtskockor, citron, kapris och crème fraiche
Ljuvliga pizzor som smakar lika bra till förrätt som till huvudrätt med en god sallad till. Om du har svårt att skiva jordärtskockorna tunt kan du skiva dem lite tjockare och koka dem ca 3 minuter i lättsaltat vatten. Har du tid kan du göra den här kalljästa varianten på pizzadeg annars går det så klart bra att googla upp en mer snabblagad deg eller köpa färdig.
8 små pizzor
Kalljäst pizzadeg
12,5 g jäst, ¼ dels paket
3 dl kallt vatten
1,5 tsk salt
2 tsk honung
2 msk olivolja
ca 9 dl vetemjöl, gärna special
Till pizzan
8 st jordärtskockor
2 dl créme fraiche
3 msk kapris
8 kvistar rosmarin
skalet från 1 tvättad citron
260 g mozzarella
200 g riven västerbottensost
salt, svartpeppar
bladpersilja, olivolja
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt, honung, och olja. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman degen i en köksmaskin i ca 10 minuter till en elastisk och ganska lös deg. Lägg degen i en stor oljad bunke eller burk med lock. Låt jäsa 8-12 timmar i kylskåpet.
Sätt ugnen på minst 250° varmluft med 2 bakplåtar i. Ta fram degen och dela den 8 delar. Kavla ut till tunna pizzor och lägg på bakplåtspapper. Bred crème fraiche på pizzorna. Skär jordärtskockorna tunt gärna med en mandolin. Lägg skockorna, kapris, rosmarin, citronskal och ost på crème fraichen. Krydda med salt och nymalen peppar. Baka pizzorna i ca 10 minuter tills de har fått fin färg. Ringla ev. över lite olivolja och strö över hackad bladpersilja.
Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv
Skriv ut