Omelett! Näh jag menar plätt! Plättomelett!

Foto: Matilda Lindeblad

Plättomeletter med gravlax och citronsmetana
Mellanting mellan plätt och omelett som blir gröna och fina när man steker dem. Goda som lättlunch, brunch eller på buffébordet. Godast är de såklart nystekta men de kan stekas i förväg och värmas på svagvärme i ugnen.
30 plättar

5 st ägg
1 dl vetemjöl
1 dl majsmjöl
1 tsk bakpulver
4 dl mjölk
70 g rucola
olja till stekning
salt och peppar

Till servering
2 dl smetana
1 stor citron
2 tsk socker
0,5 st granatäpple
150 g gravad lax
rucola

Blanda samman ingredienserna till plättarna och mixa smeten med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Låt stå ca 10 min. Blanda smetana med skalet av hela citron och saften från halva. Smaka av med socker, salt och peppar. Kärna ur granatäpplet. Stek plättarna i en plättlägg eller en stekpanna. Servera plättarna med citronsmetana, lax och granatäpplekärnor. Garnera med rucola.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut