Fläskig fläsksida
Det här är sjukt god mat. Rejäl, saftig, billig och lättlagad mat. Det mest krävande är lite tid i ugnen och en promenad till slaktaren, för sannolikt hittar du ingen fläsksida hos din vanlige handlare. Det går till nöds bra att ersätta fläsksidan med en rejäl bit fläskkarré, dock får du minska tiden i ugnen. Porchettan går bra att göra i förväg och värma i ugnen på låg temperatur eller varför inte lägga den på grillen?
Ört- och citronfylld fläsksida
2 kg fläsksida, med eller utan svål
6 st vitlöksklyftor, hackade
2 msk persilja, hackad
2 msk salvia, hackad
1 msk rosmarin, hackad
1 msk timjan, hackad
2 msk fänkål, torkad
skal från 2 citroner
salt och svartpeppar
Äppelskyn
1 st morot, grovt skuren
4 st vitlöksklyftor
2 st gula lökar, grovt skurna
2 st äpplen, i grova bitar
3 dl kalv- eller kycklingbuljong
3 dl färskpressad äppeljuice t ex Tropicana
saften från 2 citroner (från ovan)
50 g smör
salt, peppar och honung
Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra fläsksidan rejält på både in och utsidan. Gnid in vitlök, örter och citronskal. Rulla ihop fläsksidan som en rulltårta och bind ihop med bindgarn. Lägg grönsakerna till äppelskyn på en djup plåt. Häll på buljong, juice och citronsaft. Lägg porchettan på ett galler ovanpå grönsakerna. Baka i 3-3,5 timmar tills kärntemperaturen är 68°. Rör om ett par gånger i grönsakerna under tiden. Ös gärna steken med lite av skyn.
Rulla in porchettan i folie och låt vila ca 30 min medan du steker grönsakerna i ugnen. Sila av skyn i en kastrull. Pressa den genom en finmaskig sil med hjälp av en baksidan på en träslev ner. Koka upp och reducera tills hälften återstår. Tillsätt smör under vispning och smaka av med salt, peppar och honung. Skiva porchettan och servera med tillbehören och gärna lite bröd.
Palsternackor- och kaneläpplen
ca 8 st små äpplen
ca 16 st små palsternackor
2 msk honung
1 krm kanel
2 msk rapsolja
Salt
Dela äpplena och palsternackorna. Lägg dem i en ugnsfast form och häll på olja, honung och kanel.
Baka i 175° ca 25 minuter tills palsternackorna är mjuka. Krydda med salt.
Smörstekt bladspenat
200 g bladspenat
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk smör
Salt och svartpeppar
Skölj bladspenaten. Stek vitlöken mjuk i smör. Tillsätt spenat och stek den mjuk. Krydda med salt och svartpeppar.
Recept har tidigare varit publicerat i Lantliv.
Skriv ut