Potatisflarn

Foto: Matilda Lindeblad

Inför sommarens alla högtider är det bra med några recept-ess i bakfickan som man kan bjuda, twista och trolla med. Som ett recept på potatisflarn som passar till lättlagad sommarmat t ex med varmrökt lax och romsås, med rostbiff, kapris och örtkräm, till makrill och kokta rödbetor eller med citronmarinerad kyckling. Eller så kan flarnet så klart ätas som det är.

Potatisflarn på filodeg och primörer
4-6 portioner

2 vitlöksklyftor
2 buntar grön sparris
1 litet fänkålhuvud
50 g parmesanost eller pecorino
1 burk 10% kesella
2 msk pepprig olivolja
50 g smör
5 ark filodeg
200 g färskpotatis
salt, svartpeppar
lite färska örter t ex körvel, gräslök eller basilika

Finhacka löken, skär bort den nedre delen av sparrisen och strimla fänkålen fint. Stek löken mjuk i hälften av olivoljan ca 3 minuter. Tillsätt sparrisen och fänkålen och stek dem al dente. Krydda med salt och peppar. Riv osten grovt och blanda med kesella och resterande olivolja. Smält smöret i en kastrull. Lägg ut filodegsarken ett och ett på en plåt eller en stor långpanna, pensla med smör mellan varje ark. Bred på ostkrämen, lägg ut grönsakerna och hyvla sist över potatisen tunt med en osthyvel eller en mandolin. Krydda med salt och peppar.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter tills potatisen har fått färg. Eventuellt kan du behöva täcka kanterna på pajen med folie de sista 5 minuterna. Strö över örter vid servering.

Recept är urprungligen publicerat i sommarnumret av Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut