Lycka är en lyxig potatis!

Vi äter allt mindre potatis vilket jag har viss förståelse för. Många drar ned på kolhydraterna eller utesluter dem helt. Sådana dieter är jag helt ointresserad av, tvärtom så gillar jag potatis väldigt mycket. Särskilt när de är färska och nykokta eller ugnsstekta med massor av olja. Däremot äter jag inte potatis lika ofta som förr och heller inte lika många. Främsta anledningen är helt enkelt; för att det finns så mycket annan mat att välja på. Veckan har trots allt bara sju dagar.

En sak som jag dock tycker är lite tråkig är att vi receptmakare alltid bara pratar om potatis som potatis. Möjligtvis med tillägget fast, mjölig eller färsk. När jag går in på svensk potatis hemsida så räcker inte sidan till. Jag får scrolla ner för att räkna ihop antalet potatissorter som finns på hösten/vintern. Över 60 sorter!

Jag ska skärpa mig. Först måste jag dock gå i någon slags potatisskola och lära mig lite mer för min kunskap om potatis är lika sval som pulvermos är äckligt. Förutom den goda men mjöliga mandelpotatisen och de allmängiltiga sorterna King Edward och Bintje kan jag bara förnimma smaken av några få. Amandine är en favorit på hösten när jag vill ha en potatis med färskpotatiskänsla. Den gula sparrispotatisen är en annan fast favorit med en god smak med, ja just det, sparristoner. För några veckor sedan åt jag en potatis som var så god att vi var tvugna att leta upp förpackningen. Tyvärr är jag gammal och glömsk så jag minns inte annat än att det var ett tjejnamn. Kanske var det Matilda? Som sagt, det finns några luckor att fylla.

De flesta tycker att potatis är stapelvara som ska vara billig. Det tycker jag också men att betala 20 kronor för ett kilo potatis av utvald sort är fortfarande billigt. Okej, inte lika billigt som 2 kr som brukar vara lockpriset för färskpotatisen till midsommar och lite dyrare än vad den vanliga säcken brukar kosta, men fortfarande billigt eller hur? Särskilt när köttet eller fisken du stekte till, antagligen kostade någonstans mellan 100 och 300 kr per kilo. Potatisodlarna borde förresten också skärpa sig! Hur inspirerande är det med en rutig förpackning med något som heter “Potatis kok/fast”?

Potatissoppa på sparrispotatis och jordärtsskockor med chorizosmulor
En supergod och riktigt lyxig potatissoppa! Ska du få till smulorna är det viktigt att korven är rå. Vill du ha en lite mildra korv? Prova att smula den fänkålssmakande salciccian istället. Toppingen behövs för annars blir soppan bara mesgod. Extra gott blir det när man ringlar lite smakrik olja från korvstekningen över.

Soppan är lagom till 4 och kanske en liten lunchlåda.

1 kg potatis, gärna t ex sparrispotatis
5 st jordärtskockor, ca 300 g
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk fänkålsfrön
2 msk flytande grönsaksbuljong
2 dl smetana
ev. 2 msk vodka
300 g chorizo, gärna rå
2 msk finhackad eller klippt gräslök
salt och svartpeppar
smör till stekning

Skala potatisen och jordärtskockorna. Skär dem i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i lite olja ca 5 min på medelvärme. Tillsätt fänkålsfröna och fräs lite till. Lägg i rotfrukterna och buljongen. Fyll på med vatten så att det täcker, ca 8 dl. Koka ca 15 min tills potatisen är mjuk. Mixa soppan. Häll i hälften av smetanan, krydda med salt och peppar och ev. en skvätt vodka. Späd med mer vatten om soppan är för tjock. Ta bort skinnet på korven och smula den i bitar. Stek den i lite olja tills den är knaprig ca 10 min beroende på sort. Toppa soppan med knaperstekt korv, lite snygg och smakrik olja från korvstekningen, resten av smetanan och hackad gräslök.

 Skriv ut