Äntligen sparris!

Foto: Matilda Lindeblad

Den här majonnäsen är “ to die for”. Lika god till vårens och sommarens primörer som till alla grillfester som komma skall. Syran i kaprisen och pepprigheten i rädiosorna balanserar den feta smaken på majonnäsen fint.

Sparris med majonnäs på brynt smör och friterad kapris
Förvara majonnäsen i rumstemperatur annars stelnar den. Sparrisen kan serveras både ljummen och varm.
4 portioner

500 g sparris
4 msk kapris
smör till stekning
gräslök och rädisor

Majonnäs på brynt smör
250 g smör
3 äggulor, rumstemperade
2 tsk dijonsenap
1 tsk citronsaft
salt och svartpeppar

Börja med majonnäsen. Bryn smöret i en stekpanna tills det doftar nöt och är ljusbrunt. Häll snabbt över smöret i en bunke för att avstanna stekningen och låt det svalna. Blanda äggulorna och senapen i en bunke. Tillsätt smöret lite i taget under ständig vispning, utan att bottensatsen kommer med. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar. Förvara i rumstemperatur t ex ovanpå spisen i väntan på servering. Skär av den hårda nedre delen på sparrisen. Stek eller grilla sparrisen al dente i smör ca 4 min. Lägg sparrisen åt sidan och stek kaprisen tills den öppnar sig som små blommor. Lägg sparrisen på ett fat. Häll på lite majonnäs, kapris och klipp över gräslök och skivade rädisor. Servera med resten av majonnäsen vid sidan av och ett gott bröd.

TIPS: Det är viktigt att äggen och smöret har samma temperatur annars skär sig majonnäsen lätt. Är äggen för kalla kan du lägga dem i varmt vatten i 10 min.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv mat & vin

 Skriv ut