Primörsallad med lax!

Foto: Matilda Lindeblad

Den här salladen blir absolut bäst när primörerna är så späda att man inte behöver koka dem. Är de inte det, eller om du har dåliga tänder, så kan du blanchera grönsakerna lätt i saltat vatten och sedan spola dem kalla. Då får du en mjukare och mer lätt-tuggad sallad.

Primörsallad, dragonkräm och kryddstekt lax
Lite hetta och lakritstoner i ruben passar fint till laxen och de krispiga grönsakerna. Salladen blir extra matig med kokt färsk potatis eller matvete.
4 portioner

Kryddstekt lax
600 g lax, gärna salma
1 tsk fänkålsfrön
0,5 tsk chilipeppar
1 msk farinsocker
1 tsk salt
olja till stekning

Primörsallad
8 st rädisor
0,5 st blomkålshuvud
0,5 st spetskålshuvud
2 färska lökar
75 g sockerärtor
1 st morot
1 liten kålrabbi
1 grapefrukt
3 msk rostad mandel
2 msk olivolja

Dragonkräm
2 dl smetana
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk socker
2 tsk fransk senap
2 tsk finhackad färsk dragon eller vinägerinlagd
1 msk finhackad gräslök
salt och svartpeppar

Blanda samman alla ingredienser till dragonkrämen. Smaka av med salt och peppar och ställ krämen kallt. Skär laxen i bitar. Blanda samman kryddorna och klappa in dem på laxen. Låt stå medan du gör i ordning grönsakerna. Ansa och skär grönsakerna i små bitar och tunna strimlor. Skär ut filéer av grapefrukten. Lägg upp grönsakerna på ett fat. Hacka mandeln grovt och strö över. Ringla över lite olivolja. Stek laxen lätt i olja, ca 30 sekunder på vardera sida. Krydda med salt och peppar. Toppa salladen med den kryddstekta laxen. Servera dragonkrämen till.

TIPS: För att skära laxen snyggt efter att du stekt den behöver du en riktigt vass kniv. Saknar du sådan blir det snyggast om du skär laxen i bitar innan du steker den.

 Skriv ut