Världens godaste rabarbercurd

Det gör inte ont när rabarberknoppar brister. Men det känns när byxlinningar gör det.

Den årliga återkommande händelsen son fyller år firades med tårtkalas. En glasstårta med godis var beställd och därtill lyckades jag med sönernas hjälp göra en god butterkaka med citronkräm och kardemumma (recept kommer). Rabarbarbermarängtårtan var varken beställd eller enkel eftersom jag misslyckades med pavlovan och fick göra en annan tårta. Jag var bara sjukt sugen på att premiäräta lite rabarber.

Dessutom ville jag testa att göra rabarbercurd på brynt smör. Har haft idén i min hjärna ett tag och nu var det dags att släppa den lös. Jag har gjort smöriga fruktkrämer förr: hallon, pechmelba, hallon med lakrits, mango med kardemumma och mango- och passionsfrukt med lime för att nämna några. Det är gott att blanda flera frukter och det är spännande/gott med en twist. När jag gjorde halloncurd förra sommaren karamelliserade jag först sockret för att få en fördjupad smak. Idag hade jag alltså en liknande tanke. Jag ville fördjupa smaken på huvudråvaran genom att bryna smöret och så tänkte jag att den nötiga smörsmaken skulle balansera rababerns syra fint. Det var bra tänkt av mig:-).

PS 1. Hallonen är i receptet för att jag ville ha en rosa färg på krämen. Det blev lite blekt tycker jag så man kan nog dubbla mängden hallon eller låta naturen ha sin gång och strunta i hallonen. Du kan också ha turen att ha glasrabarber som ger en fin rosa färg.

PS 2. En curd passar utmärkt ihop med maräng då sött möter syrligt men också för att man brukar ha lagom mängd äggula över från marängbaket.

Rabarbercurd på brynt smör
Curden la jag mellan en klassisk pinocchiotårta (Brita, Glömminge, Herrgårdstårta, Margaretatårta etc… kärt barn har många namn) som jag gjorde som två rundlar istället för en fyrkant. Helt enkelt för att det blir snyggare. Däremellan lättvispad grädde med inkråmet av en vaniljstång.

Krämen räcker till en sats tårta + en provätarburk.

ca 500 g rabarber
1 dl hallon, frysta
2,5 dl strösocker
100 g smör
5 äggulor

Ta bort den nedre träiga delen av rabarbern. Skär rabarbern i bitar. Lägg rabarber, hallon, socker och 1 msk vatten i en kastrull. Koka upp och koka på medelstark värme i ca 10 minuter tills rabarbern är mjuk och trådig. Ta av kastrullen från värmen och mixa till en kräm med en stavmixer. Pressa krämen genom en sil med hjälp av en slickepott (saknar du sil kan du hoppa över det här momentet men då får du stå ut med lite hallonkärnor och rabarbertrådar). Häll krämen i en rostfri bunke som passar till ett vattenbad. Bryn smöret i en annan kastrull tills det doftar nöt och är ljusbrunt. Häll smöret och äggulorna i rabarberkrämen. Sätt bunken över en kastrull med sjudande vatten och vispa tills äggkrämen tjocknar och det precis börjar ryka. Har du en termometer får du gärna använda den, curden ska inte överstiga 70 grader för då kan äggulorna koagulera. Ta av krämen från vattenbadet och vispa den nästan kall. Du kan snabbt avstanna kokningen genom att hälla över krämen till en annan, kall bunke eller ställa den i ett kallt vattenbad medans du vispar. Förvara krämen i kylskåp. Där håller den en dryg 1 vecka om du inte provsmakar allt för många gånger.

 Skriv ut