Salsa på rabarber
Salsa fresca är en mexikansk “sås”, vanligtvis gjord på tomater. Finns det inte tomater att tillgå eller om de är lika osmakliga som en bakfull fransos så får man ta något annat. Rabarber till exempel.
Salsan är perfekt till vårens alla tacofester. De ni har på fredagar mellan primörfesterna och sparrisfrossan. Salsan är god att doppa tortillachips i som en liten uppvärmning innan maten. Om det är grillväder passar en flankstek fint till. Själv åt jag guacamole, mjuka tortillas och tacokryddad lammytterfilé.
Rabarbersalsa
Krydda gärna salsan med 1 finhackad vitlöksklyfta om du vill. Jag hade bara gammal mjuk vitlök så jag hoppade över det momentet.
ca 5 smala stjälkar rabarber
3 salladslökar
1 färsk jalapeno
1 kruka koriander
1 lime, saft och skal
1 msk honung
3 msk olivolja
salt och peppar
ev. en skvätt ljust öl
Finhacka rabarbern. Skär salladslöken i strimlor och kärna ur och finhacka jalapenon. Finhacka koriandern, även stjälkarna. Blanda allt. Blanda limesaft, limskal, honung och olja till en dressing. Blanda samman grönsakerna med dressingen. Smaka av med salt och peppar. Skvätt gärna över lite ljus öl och justera sötman med lite mer honung.
Skriv ut