Rabarberkolasås

Skafferiet ekar tomt, det är långt till närmsta affär och trägårdens juveler börjar tappa glansen. Vad gör man? En sötsylig kolasås på sommarens träigaste rabarber överraskade både glassen och grädden. Vad marängerna tyckte vet jag inte men de trivdes i sällskapet även om de hade föredragit en mindre söt kamrat, kanske några syrliga bär. Nu blev smaskigt och mastigt dagens ord.

Rabarberkolasås
Måtten är på en höft. Servera med maränger, lättvispad grädde, glass och gärna lite bär.

2 dl skalad rabarber skuren i bitar
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
50 g smör

Lägg raberbern och sockret i en kastrull och koka rabarbern mjuk, ca 15 minuter. Rör om då och då. Tillsätt grädde och smör och sänk värmen. Koka ca 5 minuter tills kolalik konsistens. Mixa eller sila såsen om rabarbern är trådig/träig.

 Skriv ut