Bufféns finaste rabarbertårta

Foto: Matilda Lindeblad

En fin liten tårta till buffén eller när man är många runt bordet. Frysta hallon blir snyggt att dekorera med i väntan på de färska.

Rabarbermoussetårta
Lagom till 10-12 personer på en buffé. Gör gärna tårtan i förväg och förvara i frysen. Ta fram den när varmrätten serveras.

Tårtbotten
1 ägg
2 äggvitor
300 g mandelmassa
4 msk kokos

Fyllning
500 g rabarber, skalad och skivad
1,5 dl florsocker
1 krm vaniljpulver
2 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
200 g färskost naturell
2 äggulor
1,5 dl florsocker

Garnering: hallon eller jordgubbar, mynta, florsocker

Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop ägg och äggvitor till tårtbotten i en bunke. Riv mandelmassan grovt och blanda ned. Tillsätt hälften av kokosen. Smörj en rund form med löstagbar kant och bröa med resterande kokos. Fördela smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt svalna helt. Ta ur kakan och diska formen. Klä den med plastfolie och lägg tillbaka kakan. Koka rabarber, socker och vaniljpulver till en kompott, ca 10 min. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Mixa rabarbern om den är trådig. Rör ner gelatinbladen i den varma kompotten, låt svalna något. Vispa grädden hårt i en bunke. Vispa ihop färskost, äggulor och florsocker. Blanda ned rabarberkompotten i smeten och vänd sist ned grädden. Häll smeten på tårtbotten i formen. Frys i minst 4 tim. Låt tårtan stå i rumstemperatur 1 tim innan servering. Garnera med bär, mynta och florsocker.

Receptet har tidigare varit publicerat i boken
Arla Köket Vårmat

 Skriv ut