Semifreddo "extra allt"

Efter en vecka på landet med ett prunkande rabarberstånd och en dryg mil till affären har jag tuggat mig igenom smulpajsrepertoiren. För den undrande kan jag meddela att den knäckiga med havregryn var bäst. Men man måste ju förnya sig och idag blev det, till alla barns förtjusning, semifreddo med “extra allt” till efterrätt. “Extra allt” varieras efter tycke och smak, mandelbiskiver hade t ex gärna fått finnas i mitt skafferi och de kohandlades med maränger på barnens sida av bordet. Salta nötter är dock en nödvändighet tycker jag, annars blir det för sött och okrispigt.

Semifreddo är en halvfrusen glass med italienskt påbrå. Den ska helst stå ungefär 4 timmar i frysen (+/- en halvtimme beroende på form som glassen fryses i). Står den för länge blir den stenhård och för kort tid så blir det mer som en mousse. Eftersom man rör ner vispad äggvita sist och äter glassen direkt behåller den sin fluffighet. Den blir inte isig och är det närmsta man kan komma glass utan glassmaskin.

Jag gillar när semifreddon är lite frisk, därav tillägget av yoghurt. För övrigt kan den varieras i det oändliga med t ex jordgubbspuré, röda vinbär och hallon, mjölkchoklad, kaffe, salt karamell, citron och maräng… Inget ont om raberberpaj men ikväll fanns det inte någon “svensk” kvar på tallriken.

Rabarbersemifreddo med rabarbersirap, vit choklad och pekannötter
Det är viktigt att nötterna är salta men du kan självklart ta en annan sort än pekan, t ex salt mandel eller cashewnöt. Vill du inte hålla på och göra dig till med sirap kan du röra ner all rabarber i glassen och ringla över lite kolasås. 8-10 portioner.

Rabarberkompott
5 medeltjocka stjälkar rabarber
2 dl socker

Glass
5 ägg
2 dl socker
1 vaniljstång
5 dl grädde
3 dl mezeyoghurt 10%

Sirap
1 dl socker

Extra allt:
minimashmallows, hyvlad vit choklad, salta pekannötter eller vad just ditt skafferi har att erbjuda

Skär rabarbern i mindre bitar. Koka den med 1 msk vatten och sockret i en kastrull, ca 10 min tills rabarbern är mjuk. Sila rabarbern men spar det rosa sockerlaget i en kastrull. Låt rabarbern svalna. Mixa den om du tycker den är trådig. Ta fram 3 bunkar. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna hårt i en bunke. Vispa äggulorna, socker och inkråmet från vaniljstången vitt i den anda bunken och vispa grädden hårt i den tredje. Blanda äggulevispet med yoghurten och rabarbern. Vänd ner grädden och sist äggvitan. Häll smeten i en form och ställ i frysen, ca 4 timmar. Koka sockerlaget med sockret ca 5 min tills sirapsliknande konsistens. Rör under tiden, det är lätt att det bränns. Låt sirapen svalna. Tycker du sirapen är för lös kan du koka upp den igen. Är den för hård rör du bara ut den med lite vatten.

Ta fram glassen, skeda upp den och ringla över rabarbersirapen. Strö över “extra allt”.

 Skriv ut