Rådjursgryta
Tyvärr fattas mig tiden så det blir helt kort; det här är ett långt recept på ett gott rådjur.
Viltgryta med rödvin, enbär och gin
Gör gärna grytan en dag innan servering.
1 kg högrev av vilt t ex älg eller rådjur
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 palsternackor
1 paket bacon el sidfläsk i tärningar
¾ dels flaska rött vin
2 msk flytande fond t ex vilt eller oxe
1 msk tomatpuré
2 tsk timjan
1 msk enbär
1 msk gin
Topping:
200 g svamp t ex skogschampinjoner el trattkantareller
1 vitlöksklyfta
½ knippe bladpersilja
3 msk syltlök
Salt och peppar
Potatis eller potatismos till servering
Tärna köttet i grova tärningar. Skala och finhacka löken och skär rotfrukterna i stora bitar. Fräs löken genomskinlig i en stekpanna. Lägg över den i en gryta. Bryn köttet i lite högre värme och lägg över den i grytan. Fräs slutligen bacon med rotfrukterna. Häll allt i grytan, tillsätt vin, fond, tomatpuré och kryddor. Tillsätt vatten så att det täcker. Låt småkoka på medelvärme ca 2 timmar tills köttet är mört. Späd med mer vatten/fond så att det inte kokar torrt. Smaka av med salt, peppar, gin och lite mer timjan. Skär svampen i kvartar och finhacka vitlöken och bladpersiljan. Stek svamp och vitlök i smör. Rör ner bladpersilja och syltlök. Toppa grytan med svampen vid servering. Servera med potatismos.
Skriv ut