Vardagfest

Foto: Matilda Lindeblad

En lättgjord pasta någonstans mellan vardag och fest. Variera pastan genom att vända ner lite saffran med räkorna. Att låta lite fint strimlad fänkål följa med i pannan är ett annat sätt att variera sig på. Skala helst räkorna själv, det blir mycket godare så.

Lättgjord räkpasta med örter, citron och vitlök
Lagom till 4 lagomhungriga personer.

5 vitlöksklyftor
1 knippe bladpersilja
2 citroner
1 burk canellinibönor
300 g pasta t ex linguini
75 g smör
300 g skalade räkor
salt, svartpeppar eller chiliflakes

Skala och finhacka vitlöksklyftorna och grovhacka bladpersiljan. Riv skalet av den ena citronen. Dela den andra citronen i klyftor. Skölj bönorna. Koka pastan. Stek citronklyftorna i 1 msk smör med snittsidan nedåt tills de blir gyllenbruna. Ta upp dem och lägg åt sidan. Sänk värmen och stek vitlöken på svag värme i resterande smör. Vänd ner räkorna, persiljan och bönorna och låt allt bli varmt utan att koka. Krydda med salt, peppar eller chiliflakes. Blanda med pastan. Toppa med citronskal och de stekta citronklyftorna.

Receptet har tidigare publicerats i Lantliv Mat & Vin.

 Skriv ut