Ett facebook fynd!

Jag älskar facebook. Ibland ogillar jag såklart forumet också, men det har sina fördelar. Jag brukar till exempel fråga om tips på de bästa restaurangerna när jag ska ut och resa. Häromdagen behövde jag hjälp att leta upp vilt växande ramslök som kunde ställa upp och modella vid en fotografering. En statusuppdatering senare och jag hade massor av tips på vart ramslök växer. Tack alla tipsare!

Eftersom jag är novis även vad det gäller tillagningen av ramslök gjorde jag det enklast tänkbara – ett smör. Dessutom råkade jag vara lycklig innehavare av lite färsk gotländsk sparris som behövde sällskap. Ramslöken smakar ganska starkt i ostekt tillstånd, med en tydlig, skarp eftersmak av vitlök. Det fiffiga är att smaken förändras helt när man steker den, och plötsligt smakar den spenat, vitlök och mild purjolök. Smöret var bara smaksatt med citron men middagsgästerna undrade förvånat vilka fler ingredienser som var i.

Smöret kan verkligen rekommenderas och annars är pesto populärt i bloggvärlden. Ramlökssoppor verkar också gott, precis som alla maträtter där du gärna vill ha smak av spenat, vitlök och purjolök på. Man kan också gå all-in och göra ramslökskimchi som hos Margit eller nörda ner sig hos Malena.

Och vart ramslöken växer? Det får ni fråga Facebook om men ett tips är kalkrik jord. Man kan också köpa en dyr ask på t ex Hötorgshallen eller Kajsa Warg. Jag skulle säga att den är värd sina kronor.

Ramslökssmör med citron
Vårväxande lökblad med skarp smak av vitlök. När ramslöken steks smakar den som en blandning av spenat, vitlök och mild purjolök. Den som vill ha lite mer oumpf smaksätter med lite fransk senap eller låter lite finhackad chili fräsa med löken. Smöret är supergott till grillat och räcker till 6-8 personer. Satsen går såklart bra att halvera.

100 g ramslök
200 g smör, rumsvarmt
0,5 st citron, skalet från
1 tsk citronsaft
salt och svartpeppar

Finhacka ramslöken och stek den mjuk i en matsked av smöret. Låt svalna. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar.

 Skriv ut