Den godaste saften är hemlagad

Foto: Matilda Lindeblad

Jag är inte någon safttant utan mer en kaffekärring. Men ibland när man blir bjuden på gófika en varm sommardag och det ställs fram en flaska med hemgjord saft sällar även jag mig till tantskaran. Hemgjord saft är gott och godast tycker jag nog den rårörda är. Den här, med både hallon och röda vinbär, blir så fin i färgen och så smakar den sommar. Tyvärr är nog säsongen för röda vinbär över för i år men det här receptet är en “keeper”.

Rårörd hallonsaft med röda vinbär
Rubinröd saft gjord på sommarens bär. Har du inte röda vinbär går det självklart bra att göra saften på enbart hallon, eller tvärtom.
Ger ca 7 dl saft.

600 g hallon
400 g röda vinbär
500 g råsocker
1 msk vinsyra
ev. konserveringsmedel

Rensa och mosa bären lätt. Blanda ned socker och vinsyra och stå framme ca 2 timmar tills sockret har löst sig. Ställ in i kylen i 1 dygn. Rör om då och då. Häll massan i en saftmaja eller en sil och låt saften rinna igenom. Ta gärna baksidan på en slev eller en slickepott till hjälp. Häll saften på väl rengjorda och steriliserade flaskor. Håller ca 1 vecka i kylskåp. Vill du att saften ska hålla längre kan du tillsätta konserveringsmedel eller lägga den i frysen.

TIPS: Sterilisera burkarna genom att tvätta dem och sedan torka dem i ugnen på 100 grader i ca 15 min.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv mat & vin

 Skriv ut