Dödad av en chipotlehummus

Det kan inte vara lätt att vara färskost. Först blir man ihoprörd med ljus miso. Sen blir man överöst med ingefärsmarinerad squash, chipotlehummus, fetaost och lätt-torkade körsbärstomater. Några försök att lätta upp stämningen görs med lite furikake innan man blir tillplattad av en smörstekt skiva surdeg, visserligen dagsfärsk men ändå. Med facit i hand kan man inte säga att misofärskosten kom till sin rätt. Nästa gång ska den nog ätas med avokado, eller något annat mesgott. En god macka var det ändock så här post julkampanjsfotografering

Macka med chipotlehummus
Furikake är en japansk fröblandning och en riktig quickfix. Renee Voltaire är en fin tjej men hennes variant på furikake smakar inte särskilt bra. Köp Sanchi- du kommer att bli beroende. Squashen är så god så den skulle jag äta som en sallad till något större, en middag till exempel. Låt den dock inte ligga och dra sig särskilt länge för då blir den för slak.
2 mackor

4 st surdegsbröd
smör till stekning, för att det blir godare
fetaost och lätt-torkade tomater till garnering

Bred misofärskost på brödet, som du smörstekt eller rostat. Toppa med squash, bönhummus, furikake, fetaost och tomater. Ät med ett päron så blir kroppen extra glad.

Misofärskost
100 g färskost
1 msk ljus misopasta

Blanda miso och färskost till en jämn smet.

Ingefärsmarinerad squash
Två bra saker att veta om du inte redan vet dem: 1. Ta med juicen från ingefäran som ligger kvar på skärbrädan när du rivit den, det är där det mesta av stinget sitter. 2. Stjälkarna på koriandern är lika viktiga som bladen.

1 squash
1 msk riven ingefära
2 msk hackad koriander, blad och stjälkar
0,5 citron, saften från
2 msk olivolja
lite salt, svartpeppar och råsocker
furkikake

Strimla squashen fint, gärna på en mandolin. Blanda ingefära, koriander, citronsaft och olja. Smaka av med salt, peppar och en gnutta socker. Häll över dressingen. Låt marinera några minuter. Strö över furikake.

Bönhummus med chipotle
1 burk bönor av valfri sort, jag tog borlottibönor
1 msk tahini
1 tsk chipotlepasta
1 finhackad vitlöksklyfta
0,5 dl matyoghurt, 10%

Mixa alla ingredienser. Späd med mer yoghurt eller vatten för en tunnare konsistens. Smaka av med salt.

 Skriv ut