Revbensspjäll

Det finns många sätta att anrätta revbensspjäll på. Många gillar att grilla dem direkt, på indirekt grillning. Det tar några timmar och blir sablans gott, särskilt på tunna revben. För mig funkar den metoden inte. Dels för att vi har en gasgrill här på landet och dels för att jag har småbarn som kräver min uppmärksamhet mer än vad grillandet tillåter.

Ofta brukar jag förkoka mina spjäll. Då får man en grymt god fond att lägga i frysen och använda till grytor och soppor när höstmörkret faller. Salt, svartpeppar och lök är givna ingredienser i kokvattnet men ibland kokar jag med kanel och stjärnanis och då får jag en fond som är perfekt till en vietnamesisk nudelsoppa (Pho).

När köttet är så mört att det nästan trillar av benet är det färdigt. Är det rötmånad rekommenderar jag att du snabbt försöker avstanna kokningen. Lägg benen i en skål och fonden i en annan och ställ dem i ett kallt vattenbad. Då svalnar de fort och du behöver inte riskera att de surnar till. Detta gäller förresten även vintertid då de flesta svenskar gärna har bastuvärme inne.

När det är dags att äta kan man bara ge spjällen en sista kyss på grillen eller i ugnen med en sötstark glaze. Lek gärna Kajsa Warg och ta lite vad du haver men något sött, något salt och något starkt brukar behövas för att balansera köttets feta smak. Om man gillar rökiga toner blandar man ner rökt chili, t ex chipotle i form av pasta eller krydda. Den här varianten är lite mer åt det asiasiska hållet. Vill man vara än mer österländsk kan man gärna krydda med kanel och stjärnanis.

Revbenspjäll brukar gillas av både stora och små. Jag brukar servera cole-slaw, krispig isbergssallad (lagd i isvatten) och ugnsbakade potatisar eller bakpotatis till. Och så börjar resan till amerikatt.

Tjocka revbensspjäll med ingefära, honung och chili
Lagom till 4-6 personer, beroende på hunger och storlek på personerna.

1,5 kg knäckta tjocka revben
1 gul lök
1 morot
2 msk salt
10 st svartpepparkorn
4 stjärnanis
2 kanelstänger

Glaze:
0,75 dl chilisås
2 msk kinesisk soya
2 msk japansk soya
1 dl flytande honung
1 msk sesamolja
2 st vitlöksklyfta
1-2 msk riven ingefära
1 tsk sambal oelek

Tillbehör: Cole slaw, sallad och bakad potatis

Koka revbensspjällen i en kastrull med vatten, löken, moroten, svartpeppar och rejält med salt ca 45 min eller tills köttet trillar av från benen. Låt svalna. Blanda samman ingredienserna till glazen. Grilla revbensspjällen och pensla med glaze eller stek dem i ugnen ca 25 min på 225 grader. Vänd dem gärna en gång under tiden.

 Skriv ut