Rara små snittar

Foto: Matilda Lindeblad

Det här vet ni säkert redan men det tål att tjatas om: genom att torka tomater blir de mer koncentrerade i smak och också sötare. Tomaterna håller ca en vecka i kyl i lufttät förpackning och betydligt längre om man dränker dem i en god olivolja. En liten och underbart god minimacka som förrätt eller drinktilltugg.

*Snittar med semitorkade tomater och ricottakräm *
Det här receptet räcker till 8 personer om alla äter 2 smörgåsar var.

250 g små tomater, t ex körsbärstomater
2 msk blandade färska örter t ex timjan och oregano
½ tsk salt
5 drag svartpeppar från kvarn
1 tsk socker
1 msk olivolja

Sätt ugnen på 125°. Dela och lägg tomater med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Strö på kryddorna och ringla över olja. Grädda tills tomaterna är halvtorkade, ca 1,5 timme.

Ricottakräm
250 g Ricotta
2 msk olivolja, av god sort
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk färska örter t ex oregano, timjan och basilika, finhackade
salt och svartpeppar

Till servering: 16 skivor smörstekt eller rostad baguette

Blanda samman ingredienserna till ricottakrämen. Smaka av med salt och svartpeppar. Bred ca 1 msk kräm på varje brödskiva. Toppa med torkade tomater. Garnera gärna med lite färska örter.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv.

 Skriv ut