Kyckling med smak av våren

Foto: Matilda Lindeblad

Den här kycklingen… är faktiskt helt magisk. Särskilt om du tar dig tid att rimma kycklingen. Genom att först rimma kycklingen blir den nämligen saftigt och lite salt, någon som sen perfekt balanseras med en söt och kladdig glaze. Skär sen kycklingen vid mittbenet – det spelar inte någon roll om du skär på den ena eller andra sidan – och fläk ut den. Då förkortas grilltiden och hela kycklingen blir saftigare. Och har du inga kläder för grillväder så går de lika bra att göra kycklingen i ugnen.

Rimmad kyckling med fläder- och citronglaze
När kycklingen får vila i rimlag i ett dygn blir den saftig och extra smakrik. Den sötsyrliga glazen balanserar den salta kycklingen fint, och ger den en härlig smak av fläder och sommar.
4 portioner

Till rimlagen:
1 hel kyckling, helst ekologisk
1 liten gul lök
2 l vatten
1 dl salt
2 lagerblad
1 kvist färsk rosmarin

Dela löken i mindre bitar och lägg den i kastrull med vatten, salt, lagerblad och rosmarin. Koka upp och låt sedan svalna. Lägg i kycklingen när lagen är helt kall. Rimma 12-24 timmar i kylskåp.

Fläder och citronglaze
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 spansk chilipeppar eller jalapeno
1 kvist rosmarin
1 dl flädersaft
0,5 st citron, saft och skal
0,5 dl honung, ej flytande
2 tsk ljus soja

Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs löken mjuk i olja ca 5 min. Tillsätt chili och rosmarin och fräs 1 min till. Tillsätt flädersaft, citronsaft, honung och soja. Koka samman ca 10 min tills glazen tjocknar. Rör ner citronskalet och låt glazen svalna.

Till stekning av kycklingen:
2 msk smör & rapsolja
1 msk flädersaft
1 tsk soja
1 tsk svartpeppar

Ta upp kycklingen och torka av den med ett hushållspapper. Dela kycklingen längs benet och fläk ut den så att den blir platt. Blanda smör&rapsolja, saft, soja och peppar och pensla kycklingen med. Grilla kycklingen över indirekt glöd eller i ugnen, 200 grader i ca 45 min tills köttsaften är klar när man sticker vid benet. Pensla med hälften av glazen de sista fem minuterna och resten av glazen när kycklingen är färdig. Servera gärna med kokta primörer, rostad färskpotatis och en yoghurtsås.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut